A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Tisztújító közgyűlések
MÁÉRT - 2020. május 28., csütörtök 15:42

Hétvégén tartotta tisztújító közgyűlését két szórványban működő egyesületünk. A Dežanovaci Magyarok Egyesületében és a Vinkovcei Magyar Kultúregyesületben is a régi-új elnök vezetésével folytatódik a munka.
 
Szombaton ülésezett a Dežanovaci Magyarok Közössége. Az egyesületnél tisztújításra is sor került: Jarzsa Elika maradt a szervezet élén, Lencse Dalibort pedig alelnöknek választották.
Az ülésen, melyen részt vett Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke is, az egyesület pénzügyi és programterveiről is beszámoltak.
Jarzsa Elika lapunknak nyilatkozva elmondta, a kényszerszünet után most kezdenek munkához látni az egyesület keretében működő szekciók, az ifjúsági és a gyermek tánccsoport, valamint az énekkar.
- Csoportjaink heti egy vagy két alkalommal próbálnak, fellépések előtt gyakrabban. Legközelebbi programunk a magyar kultúrnap lesz, amit júliusban tartunk a trojeglavai művelődési házban, ezenkívül új fejlemény, hogy felvettük egy magyarországi közösséggel a kapcsolatot, amelyet a jövőben elmélyítenénk – mondta az egyesület régi-új elnök asszonya.
Egyesületüknek összesen 86 tagja van, megalakulásuk óta azért dolgoznak, hogy összefogják a Daruvár közelében található Dežanovaci járás magyarságát.
Maradt a régi vezetőség a vinkovcei egyesületben
A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület is múlt héten tartotta tisztújító közgyűlését. Itt is a régi vezetőség maradt az egyesület élén: Ács Rudolfot elnöknek, Turić Juliannát alelnöknek választották.
Az eseményt Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és Nádudvari-Wagner Ekaterina, Vinkovci város magyar kisebbségi képviselője is megtisztelték jelenlétükkel.
Az ülésen pénzügyi és programterv-beszámoló hangzott el, melyet a járványügyi szabályozások függvényében valósít meg az egyesület az év hátralevő részében.
-          Júniusban lett volna idei első nagy rendezvényünk, a magyar kultúrest, melyet a helyzetre való tekintettel őszre halasztottuk. Örülünk az új székhelyünknek, melyet mostanra szinte teljesen berendeztünk, és a nyáron szeretnénk megnyitni, ünnepélyes keretek között. Mivel székhelyünk a városközpontban van, minden tagunk számára könnyen megközelíthető, ezért idén – az Ács-farm helyett, mely a városon kívül fekszik – itt rendeznénk meg a vinkovcei magyarok találkozóját is. Terveink közt szerepel továbbá a nemzeti és vallási ünnepek alkalmából szervezett programjaink megtartása is – nyilatkozta lapunknak Ács Marica, az egyesület titkára.
Munkához látott kórusuk, drámaszekciójuk, valamint a kézimunka szakkör is, júliusban egy kiállítást is terveznek majd tartani a munkáikból. (ti)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA