A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Új az otthon Újbezdánban is
MÁÉRT - 2020. július 9., csütörtök 14:32

Múlt szerdán átadták Újbezdánban a helyi művelődési egyesület új székházát. A korszerű épület minden 21. századi követelménynek megfelel, és kielégíti az egyesület minden igényét.
Az újbezdáni házat, mely a Magyarok Otthona nevet viseli, két évvel ezelőtt vásárolta meg a HMDK azzal a céllal, hogy végre saját székhelye legyen az újbezdáni Kultúr- és Művészeti Egyesületnek is. Az épületben az elmúlt években sor került egy iroda és egy kisebb rendezvényterem kialakítására, valamint az udvar is új külsőt kapott. Az Arany János utcában lévő székház a falu dísze lett, aminek nagyon örülnek az egyesület tagjai. Örömét nem leplezi az egyesület elnök asszonya, Horvát Ibolya sem.
- Ez az épület nagyon sokat jelent nekünk, hiszen eddig az egyesületünknek nem volt saját székháza, a kultúrotthonban voltunk kénytelenek dolgozni, ami elég sok bonyodalmat okozott. Télen hideg és nyirkos volt, és mások is használták az épületet, ezért sokszor kiszorultunk onnét, sőt volt olyan is, hogy megrongálták a cuccainkat, de ennek most végre vége, hiszen van már saját székházunk - mondta Horvát Ibolya, aki nagyon hálás a HMDK-nak és Jankovics Róbertnek a segítségért.
Az épület átadóünnepségére július 1-jén este került sor, az egyesület elnöke és parlamenti képviselőnk, Jankovics Róbert vágták át a bejáratnál kifeszített szalagot. Ezt megelőzően rövid kultúrműsorra került sor a helybéli Szivárvány népdalkör és a Kubikos zenekar részvételével.
A Magyarok Otthona udvarában egy Petőfi Sándort ábrázoló domborművet is felállítottak, amelyet egy a faluból elszármazott kőfaragó, Míjn József készített.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA