A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A horvátországi magyar oktatásról a budapesti Magyarság Házában
MÁÉRT - 2020. október 15., csütörtök 14:22

Múlt héten a horvátországi magyarság múltjáról és jelenéről adott elő Andócsi János, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) igazgatója a budapesti Magyarság Házában. A tartalmas előadást a világhálón élőben is közvetítették.
A HMOMK a horvátországi magyarság egyedülálló intézménye, melynek elsődleges feladata a magyar nyelvű oktatás megszervezése és működtetése, a magyar nyelv és kultúra, valamint a nemzeti hagyományok ápolása, őrzése. A több mint két évtizedes múlttal rendelkező intézmény a fennállása alatt bebizonyította, hogy olyan tudást képes adni a diákjainak, amellyel a továbbtanulás során megállhatják a helyüket bármely horvátországi vagy magyarországi felsőoktatási intézményben. A tanintézmény fennállása óta szerzett tapasztalatok értékesek és példa értékűek lehetnek a Kárpát-medence más területein élő magyarság számára is. Ezen tapasztalatok megosztására kérte fel nemrég a budapesti Magyarság Háza Andócsi Jánost, az intézmény igazgatóját.
- Fontosnak tartottam elfogadni a meghívást és megismertetni a hallgatósággal azt az oktatással kapcsolatos gazdag múltat, amely Szlavóniát és a Drávaszöget jellemezte. Erre az alapra lehet építeni azt a jelent, amelynek a legfőbb jellemzője ma már az, hogy a magyar nyelven való tanulás immár nem hátrányt, hanem előnyt jelent, amit számos pozitív példával támasztottam alá - nyilatkozta Andócsi János. Az előadáson a helyszínen a járványhelyzet miatt csak 20 fő vehetett részt, de a világhálón több százan követték Andócsi János prezentációját

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA