A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Antall Józsefre emlékeztek Zágrábban születésének 90. évfordulója alkalmából
MÁÉRT - 2022. április 15., péntek 14:39

Antall József, a Magyar Köztársaság első rendszerváltás utáni miniszterelnöke születésének 90. évfordulója alkalmából a zágrábi magyar nagykövetség a Horvát-Magyar Baráti Társasággal és Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsával közösen koszorúzással egybekötött megemlékezést szervezett a 2002-ben emelt zágrábi emlékműnél.
 
Antall József, Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke a haláláig a horvát és a magyar nép közötti barátságért, a két ország kapcsolatainak előmozdításáért dolgozott, és kiemelkedő szerepe volt abban, hogy a független horvát állam megteremtésének rendkívül nehéz időszakában Zágráb humanitárius és diplomáciai segítséget, valamint az önvédelemhez szükséges kézifegyvereket kapjon.
A horvát fővárosban utca viseli a nevét, 2002-ben pedig egy mellszobrot is állítottak emlékére, amelyet Mádl Ferenc és Stipe Mesić akkori magyar, illetve horvát köztársasági elnök együtt avatott fel. Mellszobránál azóta minden évben, születésének évfordulóján koszorúzási ünnepséget rendeznek a zágrábi magyarok. Magyarországon kívül ez az egyetlen köztéri Antall József-szobor.
Az idei megemlékezésen dr. Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete és Tanja Horvatin asszony, Zágráb város polgármesterének személyes küldöttje mondott beszédet, majd sorra helyezték el az emlékezés koszorúit a hazai magyar szervezetek és a zágrábi magyar nagykövetség, valamint Zágráb város képviselői.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA