A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Az Európa Tanács és az Európai Unió egységes fellépését szorgalmazza kisebbségvédelmi téren Korodi Attila
MÁÉRT - 2015. január 29., csütörtök 15:19

„Elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió csak gazdasági együttműködés tereként működjön, hogy egyes uniós állampolgároknak több lehetőségük van, mint másoknak. Elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió álláspontja az, hogy a kisebbségi ügyek az egyes országok egyéni problémái. Egy másfél milliós kisebbség képviselőjeként kérem, az együttműködési memorandumba foglalják bele a kisebbségekre vonatkozó, eddig elfogadott keretegyezményeket” – szólalt fel Korodi Attila parlamenti képviselő az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén, január 28-án Strasbourgban, az ET és az EU együttműködési megállapodásának végrehajtásáról született jelentés kapcsán.
Korodi Attila felszólalásában emlékeztette a hallgatóságot, 2007-ben együttműködési memorandum született az ET és az EU között, de azóta konkrét előrelépés nem történt, pedig a két intézmény közötti partnerség létfontosságú.
Az RMDSZ-es politikus Németh Zsolt FIDESZ-es és Kovács Elvira vajdasági képviselővel közösen, indítványban kérte, az Unió - együttműködve a Tanáccsal - elemezze annak lehetőségét, hogy csatlakozzon a kisebbségi keretegyezményhez és a nyelvi chartához. Ezt a javaslatot a plénum elvetette, támogatták viszont a három politikusnak azt a kezdeményezését, amelynek értelmében az ET közgyűlése felkéri az Uniót, hogy használja a fent említett kisebbségi keretegyezmény, valamint a nyelvi charta monitorizálásából születő jelentéseket.
Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése egy, az ukrán humanitárius helyzetre, a párizsi terrorista merényletre, valamint Oroszország szavazati jogára vonatkozó jelentést is elfogadott.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA