A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség
Negyedszázados szolgálat az ifjúságért
Nemzeti jelentőségű intézmények - 2015. február 9., hétfő 18:39

Palást. Hétvégén tartotta XXI. Szövetségi Közgyűlését a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség a lévai járásbeli Paláston. A szervezet idén ünnepli újjáalakulásának 25. évfordulóját, a rendezvény a jubileum jegyében telt. A mostani ünnepi közgyűlés meghatározó pont az SZMCS életében, ugyanis a közgyűlés elfogadta a szervezeti struktúra átalakítását.
A közgyűlés szombaton délelőtt 9 órakor kezdődött, Kocur László, a Szövetségi Cserkésztanács (SZCST) elnöke és Helység Anikó, Palást polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Az ünnepség ökumenikus istentisztelettel kezdődött, amelyet hét cserkészpap celebrált, a cserkészek hálát adtak a szövetség elmúlt 25 esztendőjéért.
„A demokrácia biztosította keretek között egyre-másra alakultak a különféle szervezetek. Azokat, amelyek lelkesedésből, hirtelen fellángolásból alakultak, könyörtelenül felőrölték a mindennapi működéssel járó gondok fogaskerekei. Mi Krisztusra és a magyar nemzeti értékekre építettük mozgalmunkat” – mondta Kocur László, az SZCST elnöke, majd hozzátette: az elmúlt negyed évszázadra úgy kell emlékezni, hogy tanulva annak hibáiból, és építkezve tanulságaiból, már a következő 25 évre tekintsenek. „Köszönet illeti mindazokat, akik az elmúlt 25 évben őrsök vezetését vállalták, biztosítva ezzel a folytonos munkát. Köszönet illeti azokat, akik nem ritkán évtizedekig vitték a vállukon csapatainkat, generációkat nevelve. Köszönet illet minden vezetőt, függetlenül attól, hogy csapatparancsnok-helyettesként, vagy éppen raktárosként vállalt-e tevékeny és felelősségteljes szerepet a helyi közössége életében. És természetesen köszönet illeti minden jószándékú támogatónkat az állami és közigazgatási, önkormányzati és civil szféra részéről, és a magánemberek köréből, akik, azonosulva céljainkkal, segítették munkánkat” – hangzott el az ünnepi beszédben.
A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség újjáalakulásának 25. évfordulója alkalmából 32 cserkészvezetőnek adományozott cserkészkitüntetést: 27-en kapták a Beszédes Lajos Érdemes Vezető Érdemérem különböző fokozatait, öt személy pedig a cserkészszövetség legmagasabb elismerésének számító Csodaszarvas Érdemérem kitüntetést kapta.
Az ünnepi rész a torta felvágásával ért véget, majd kezdetét vette a tényleges munka. A szervezeti átalakítást végző munkacsoport bemutatta a közgyűlésnek az új szervezeti struktúra tervezetét, valamint a módosító javaslatot, a közgyűlés ezt megvitatta, majd elfogadta. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség életében nem csak a szervezeti felépítésben lesznek nagy változások, megújul a nevelési koncepció is. Fencik Veronika, a nevelési munkacsoport koordinátora ismertette a koncepció gyakorlatba való átültetésének tervét. A közgyűlés után a cserkészek a hagyományos Palóczia Végvárának Cserkészbáljában vettek részt, amelyet a palásti cserkészcsapat utolsó alkalommal szervezett meg.
 
szmcs-p

6 csatolt kép
Kitüntetés átadásaKitüntetés átadásaKözgyűlés Szervezeti struktúraNevelési koncepcióJáték
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA