A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség
Életmentés és habparti a bősi parkban
Nemzeti jelentőségű intézmények - 2013. szeptember 16., hétfő 15:00

Bős. Tizennyolcadszor rendezte meg az Országos Akadályversenyt, az Elsősegélynyújtó Versenyt pedig másodszor a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség szeptember 12-15. között Bősön. Közel 120 cserkész gyűlt össze négy napra a bősi parkban, hogy bizonyítsa rátermettségét cserkésztudásból és elsősegélynyújtásból egyaránt.
Nem kedvezett az időjárás a versenyen résztvevőknek, de a mondás szerint, ha cserkészrendezvényen esik az eső, a cserkészet megalapítója, Baden-Powell szelleme van közöttük. Talán ezért sem csüggedtek a cserkészek, és az eső ellenére is vidáman vettek részt a programokon. Pénteken az akadályversenyen két kategóriában kiscsoportonként indultak a versenyzők. A fiatalabb kategóriában indulók (10-15 évesek) közel 20 kilométeres túrán, az idősebb kategória résztvevői (15-18 évesek) pedig közel 30 kilométeres túrán ismerték meg Csallóköz és a Duna árterének szépségeit, közben pedig különböző állomásokon adhattak tanúbizonyságot cserkésztudásukról. Az első helyezést a „kicsik” között a bősi Főnix őrs, a „nagyoknál” pedig a kürti Láma szeme sötétkék őrs érte el. „Az akadályverseny célja, hogy az őrsöt, mely a cserkészetünk alapja, minél jobban összekovácsolja. Megtanulják, hogy a feladatokat csak egymásra támaszkodva, közösen lehet igazán jól elvégezni, és ez a legfontosabb hozadéka a versenynek, nem a helyezés” – mondta Csémi Szilárd, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke.
Szombaton orvosok, mentőtisztek, egészségügyben dolgozók bevonásával valósították meg a II. Elsősegélynyújtó versenyt. A fiataloknak többek között ismerniük kellett az újraélesztés szabályait, fel kellett ismerniük a szívinfarktus tüneteit, gerincsérülést, medencetörést is el kellett látniuk. A bírák pontozták a helyzetfelismerést és a csapatmunkát is egyaránt. A fiatalabb kategória győztese a csallóközcsütörtöki 66. számú Szent Jakab cserkészcsapat versenycsapata, idősebb kategóriában a legjobbnak az ipolysági 27. számú Szent Imre cserkészcsapat versenyzői bizonyultak. „Az elsősegélynyújtás elsősorban a gyakorlatban való alkalmazásról szól. Ezért is hoztuk létre ezt a versenyt, hogy cserkészeink az elméleti tudásukat élethű szituációkban próbálhassák ki” – közölte Dudich Tamás mentőtiszt, az elsősegélynyújtó verseny koordinátora.
A verseny után bemutatót tartottak a bősi önkéntes tűzoltók, majd a szentmise után a cserkészek táncházban és teaházban lazíthattak a hétvége megpróbáltatásai után.


szmcs-p

6 csatolt kép
Medencetörést, agyrázkódást látnak el a cserkészekElütötte az autó, gerincsérülést szenvedettÉgési sérüléstA bősi önkéntes tűzoltók bemutatójaAVE201330 nyomás, 2 befúvás
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA