A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Téka Alapítvány
Tanévkezdés Szamosújváron a Mezőségi Téka Szórványkollégiumban
Nemzeti jelentőségű intézmények - 2013. szeptember 18., szerda 16:33

A mezőségi szórványoktatási program összehangolt és tervszerű módon, hosszútávon biztosítja a mezőségi szórványközösség anyanyelven történő oktatását. A programot 1999-ben indította el a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány és ehhez csatlakozott 2000-ben a szamosújvári Téka Alapítvány a helyi református egyházzal együtt.  Az indulástól eltelt 13 év alatt több mint 300 gyerek tanulhatott és tanul magyarul. Felépült két korszerű kollégium, ahol civilizált életkörülményeket és minőségi oktatást biztosítunk.   Válaszúton az óvodások és az 1-4 osztályosok, Szamosújváron az 5-12 osztályosok jelentik a célcsoportot.
 
Célunk azonosítani azokat a tanulókat, akik számára lakóhelyükön nem biztosítható az anyanyelvi oktatás, (Mezőség és Szamoshát településein), azokat a családokat, amelyek nehéz szociális helyzetük miatt nem vállalhatják gyerekeik oktatását. A bentlakásokban élő gyerekek, fiatalok számára biztosítjuk az anyanyelvi oktatást a válaszúti és a szamosújvári állami iskolák magyar nyelvű oktatási vonalain. Ugyanakkor civilizált és korszerű életkörülményeket és tanulási lehetőségeket biztosítunk a bentlakó tanulók számára.
 
Az intézmények által támogatott célcsoport nagyobbrészt szociálisan  hátrányos helyzetben lévő gyerekekből áll, akik nem tudják vállalni a bentlakás költségeit. A szamosújvári Téka Szórványkollégium a 2013-2014-es tanévben 125 diákról gondoskodik.   Ők 25 mezőségi településről származnak.
 
A programban résztvevő gyerekek számára a következőket biztosítjuk: kollégiumi szállás és ellátás (napi 5 étkezés); anyanyelvi  oktatás: óvoda , elemi  Válaszúton és V-XII osztályos oktatás Szamosújváron; oktatási felkészítő és felzárkóztató programok szakképzett pedagógusok felügyelete mellett; tanszerek, tisztálkodási eszközök, ruhanemű beszerzése; egészségügyi ellátás,  pszichológiai és pszicho-pedagógiai szakfelügyelet  ; művelődési és iskolán kívüli programok szervezése ( táncház, társasági tánc, színkör, kézműves foglalkozások, újságszerkesztés, filmvetítések, kirándulások, szórakoztató rendezvények) ; heti gyakorisággal haza- és visszaszállítás vagy az utazási költségek fedezése.
 
A program kezdetétől fokozatos létszámnövekedést jegyzünk és előzetes felméréseink alapján tovább fog növekedni .  A szamosújvári intézményben a következőképpen alakult a gyereklétszám:  2002  - 18; 2003 – 24; 2004 – 28 ; 2005 – 46; 2006 –83; 2007 -2009 – 90 ; 2009- 103 , 2010- 107 , 2011 – 115 , 2012 – 125.     A növekedés magyarázata az, hogy a szülők fokozatosan győződtek meg a program hasznosságáról, az általunk nyújtott minőségi körülményekről és az itt tanuló gyerekek jobb felkészültségéről.  Az idei évben minden bentlakó diákunk sikeresen érettségizett.     
 
A program társadalmi haszna abban nyilvánul meg, hogy meghatározó módon hozzájárulunk  a régió szórványmagyar lakóságának  önazonosság és önértéktudatának megerősítéséhez, fejlesztéséhez; minőségi anyanyelvi oktatást tudunk biztosítani az innen származó gyerekeknek, és ezzel  fokozatosan leépítjük azt a hátrányt, amivel a tömbmagyar vidékről vagy városból származó társaikkal  szemben indulnak.  A bentlakók számára egy második otthont jelentünk, mivel nem csak oktatási körülményeket biztosítunk, hanem fokozottan odafigyelünk  értékközpontú nevelésükre (műveltség, ízlés, honismeret stb.) Ezt az otthoni közösségekben kamatoztathatják.
 
Intézményünk a kevés teljesen civil hátterű kollégiumok, közé tartozik. Nincs mögöttünk fenntartó önkormányzat, iskola vagy a román állam. Nemzeti jelentőségű intézményként a magyar kormány  költségeink 30% támogatja . A többi 70 % nekünk kell előteremteni. Minden lehetőséget felkutatunk saját források biztosítására - általában 2-3 hónap költségeit tudjuk így fedezni. Ezek bizonytalan források – terek, konyha bérlése – mert nincs erre folyamatos igény. Támogatási lehetőség a Keresztszülő program. Várjuk azoknak a személyeknek a jelentkezését, kiknek anyagi helyzete lehetővé teszi azt, hogy folyamatosan biztosítani tudják egy általuk kiválasztott mezőségi gyerek anyanyelven való tanulásának ( rész) költségeit.
 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA