A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Királyhágómelléki Református Egyházkerület
Skót egyházi küldöttség látogatása a Királyhágómelléken
Külhoni magyar egyházi szervezetek - 2013. szeptember 20., péntek 13:32

2013. szeptember 18-án a Skót Egyház – Church of Scotland – magas rangú küldöttsége tett látogatást a Királyhágómelléki Református Egyházkerületben. A delegációt református testvéregyházunk elöljárója, Lorna Hood moderátor-asszony vezette. A testvéri kapcsolatok elmélyítését célzó látogatásra Ian Alexander, a Skót Egyház nemzetközi kapcsolatait irányító Világmissziós Tanács főtitkára, Finlay Mackenzie külmissziós projektmenedzser és Seonag Mackinnon sajtószóvivő kísérte el a moderátort.
            Csűry István püspök, Dénes István Lukács generális direktor és Antal János előadótanácsos Élesden, az egyházkerület „keleti kapujában” fogadták a Kolozsvár felől érkező vendégeket. A megbeszélések rendjén a skót testvéregyház átfogó tájékoztatást kapott a Királyhágómelléki Református Egyházkerület társadalmi szolgálatáról, a gyülekezetek mindennapjairól, illetve a szeretetszolgálati kezdeményezésekről. Az állam és a kisebbségi – nem-ortodox – egyházak között fennálló ellentmondásos viszonyról is szó esett, különös tekintettel az elakadt egyházi ingatlan-restitúció és a diszkriminatív állami finanszírozás kérdéseire. Csűry István püspök a református kórház tervéről is beszámolt, egyúttal korszerű orvosi gépek beszerzéséhez kérte testvéregyházunk segítségét.  
Az élesdi református gyermekotthon meglátogatásakor a Skót Egyház küldöttsége szakmai és anyagi segítségnyújtást ígért a királyhágómelléki szeretetszolgálati tevékenység megerősítéséhez. A két egyház képviselői emellett megállapodtak, hogy ösztönözni fogják a közvetlen testvérgyülekezeti kapcsolatok kiépülését.
A Királyhágómelléki Református Egyházkerület szeretetszolgálati kezdeményezéseit megismerve a moderátor elismerőleg szólt a nehéz helyzetben, nemzeti és vallási kisebbségben élő közösségünk elkötelezett társadalmi szolgálatáról, ami hiteles, élő és erőteljes bizonyságtétel az evangélium mellett. Tudatta, hogy Nyugat-Európa látóköréből Kelet-Európa szinte teljesen kikerült, mivel azt feltételezték, hogy a térség országainak Európai Uniós csatlakozása nyomán „feleslegessé” vált a segítségnyújtás. Jószolgálati útjának legfőbb tapasztalata viszont az, hogy továbbra is támogatni kell a régió egyházi célkitűzéseit.
Ian Alexander főtitkár bizakodásának adott hangot, hogy ismét a Skót Egyház közgyűlésének napirendjére kerül a kelet-európai testvéregyházak intézményes támogatásának ügye. A jövő évi közgyűlésre Lorna Hood moderátor előzetesen is meghívta Csűry István püspököt.
 
2013. szeptember 19.
 
A Királyhágómelléki Református Egyházkerület
Tájékoztatási Szolgálata

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA