A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Pro Cultura Subcarpathica
Nincs más út, csak az Isten útja – II. Szent István nap Mezőkaszonyban
Külhoni civil szervezetek - 2016. augusztus 22., hétfő 15:37

Magyar hazánk, te jó anya,
fiad dicsérd ma, őt dalold,
zengjen a himnusz dallama
hozzá, ki mindig pártfogolt.
Második alkalommal rendezett Szent István-napot a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet Mezőkaszonyban augusztus 20-án.
Az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet megnyitó beszédében Kudlotyák Krisztina, a PCS igazgatója. Az esemény háziasszonya arra biztatta a település lakóit, hogy építsenek igazi erős közösséget, melyben mindenki számíthat egymásra, hogy ki tudják használni a településben rejlő lehetőségeket, s felvirágoztassák az egykori mezővárost.
– Szent István államalapító királyunk felismerte, hogy nincs más út, csak az Isten útja, bármit is hozzon ránk a jövő – kezdte köszöntő beszédét Orosz Ildikó megyei képviselő, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora. – Megteremtette a nyugat és kelet közötti egyensúlyt, sikerült megvédenie és kiterjesztenie országát. Az ő példáját követve, Mária oltalma alatt bízhatunk mi is a megmaradásban.
Felszólalt még Erdei Péter, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja; Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke; Tóth Sándor, Mezőkaszony polgármestere, valamint Radvánszky Ferenc, a település református lelkésze.
A Pro Cultura Subcarpathica misszióként tekint a kultúra és a magyar szó életben tartására Kárpátalján, ezért is szervez már öt éve hagyományőrző fesztiválokat a megyében. A kaszonyi eseményen helyi és beregszászi járási népzenei és néptáncegyütteseknek biztosítottak fellépési lehetőséget. A muzsikálás mellett táncházra hívta a közönséget a Sodró együttes, színpadra lépett a Kokas Banda is növendékeivel. Az anyaországból is érkeztek meghívottak, akik tovább erősítették a rendezvényen az összetartozás érzését: a Barabási Nefelejcs Népdalkör és a Szekszárdi Gitárkvartett varázsolta el előadásával a közönséget. Az esti talp alá valóról a helyi Szatmári Duó gondoskodott.
A kulturális programok mellett többek között a derelyekészítés, üvegfestés, agyagozás, batikolás, fafaragás, horgolás, gyöngyfűzés rejtelmeibe is betekinthettek az érdeklődők. A gyerekek kedvence a henna tetováló és az arcfestő sátor volt, de az ugrálóvár, körhinta, óriáscsúszda mellett is folyamatosan kígyózó sorok álltak. A felnőtteket borászok, mézárusok és házi készítésű finomságok csábították. Ingyenes hintakocsikázás is lehetőségre állt.
A rendezvény tűzijátékkal zárult.
Az első magyar Árpád-házi királyunknak emléket állító rendezvény a „GRAVIS” Mezőkaszony és Térsége Fejlesztéséért civil szervezet társszervezésében, a Bethlen Gábor Alap, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség támogatásával valósult meg.
Pallagi Marianna
Kárpátalja.ma

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA