A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Pro Civis Polgári Társulás
VI. Önkormányzati Szabadegyetem Nagymegyeren
Nemzeti jelentőségű intézmények - 2016. október 10., hétfő 14:18

A Pro Civis Polgári Társulás hatodik alkalommal rendezi meg október 13–15-én a Nagymegyeri Városi Művelődési Központban a dél-szlovákiai önkormányzati képviselők és polgármesterek részére tartott szabadegyetemét. A rendezvény iránt ezúttal is nagy az érdeklődés, hiszen a szabadegyetem egyedülálló a maga nemében a Felvidéken.
A terítékre kerülő témák értelemszerűen idén is húsbavágóak a felvidéki magyarság szempontjából. Szó lesz az anyanyelvhasználat fontosságáról, a szlovák-magyar pályázati lehetőségekről, a város- és falufejlesztések lehetőségeiről, a környezetvédelem és a hulladékgazdálkodás aktuális kihívásairól, különös tekintettel az önkormányzatok vonatkozásában. A másik vezértéma az európai regionalizmus és önkormányzatiság lesz, de előadás hangzik el a Feszty Árpád-emlékév kapcsán is.
Pénteken ennek megfelelően Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország nagykövetének köszöntőjét és Őry Péter, a Pro Civis Polgári Társulás elnökének megnyitóját követően Menyhárt József, az MKP elnöke tart előadást Nyelvhasználati lehetőségeink az önkormányzatoknál címmel. Ezt követően Magyarság a peremvidéken és a diaszpórában címmel ad elő Grezsa István kormánybiztos. A témához kapcsolódik Halzl Józsefnek, a Rákóczi Szövetség elnökének előadása a szövetség szórványprogramjáról. Lelkes Gábor (Danube Euroconsulting) előadása a szlovák-magyar pályázati lehetőségeket (Interreg V.) veszi górcső alá.
A város- és falufejlesztés témakörében két előadást hallhatnak a résztvevők – Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere és Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke részéről. Ugyancsak a délutáni programban kerül sor a magyarországi hulladékgazdálkodás (Weingartner Balázs, Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója) és az új szlovák környezetvédelmi törvénnyel foglalkozó (Bognár Éva, Naturpark) előadására, majd Süveges László, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. igazgatója tart előadást, amely a közös (magyar-magyar) gazdasági tér kialakításának szermpontjából lehet igen tanulságos. Péntek délután hallhatjuk a Felvidéken született Feszty Árpád jubieluma kapcsán Ökrös Mariann-nak, a Feszty-körkép Alapítvány elnökének előadását.
A komoly témák után a pénteki napot a martonvásári fúvószenekar fellépése teszi oldottá és ünnepélyessé.
A szabadegyetem szombat délelőtti, az európai regionalizmus, önkormányzatiság és önigazgatás témakörével foglalkozó programja is izgalmasnak igérkezik, hiszen megjelenik és előad Kalmár Ferenc (az ismert EU-s Kalmár-jelentés szerzője), Szili Katalin miniszteri biztos és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Utána bemutatkozik a Femine Fortis Polgári Társulás. A panelbeszélgetés résztvevője a társulás elnöke, Bauer Edit egykori EP képviselő és Kiss Beáta, az MKP oktatási alelnöke.
A fontos, és nemzeti közösségünk szempontjából egyedülálló kétnapos nagymegyeri szabadegyetem idén is fórumot teremt majd a vitára, az eszmecserére és a tapasztalatcserére, ami megkönnyítheti az önkormányzatok tájékozódását és mindennapi munkáját.
A szabadegyetemre az alábbi címen lehet jelentkezni: https://goo.gl/forms/DHemyqw94xSjNWSu1

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA