A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Nyilatkozat a közelgő parlamenti választások tárgyában
MÁÉRT - 2016. november 18., péntek 09:14

  
Mementó: Brassó – 1987! Temesvár – 1989! A brassói munkáslázadás mostani és a temesvári népfelkelés küszöbön álló évfordulója az országos választások közeledtén szembenézésre késztet múltunkkal és jelenünkkel.
Áldott emlékű Márton Áron erdélyi püspök már hetven esztendővel ezelőtt felhívta a figyelmet arra, hogy a kommunistabarát Magyar Népi Szövetség nem képviseli hitelesen a magyarságot. Manapság ilyenforma gondjaink vannak az MNSZ-hez hasonlóan kizárólagos egyeduralomra törő RMDSZ-szel. Akkoriban és most is már-már kötelező erővel megmondták, hogy kire kell és szabad szavazni – senki másra!
Ceauşescu, a kommunista diktatúra idején parancsszóra szavaztunk, csak a Román Kommunista Párt jelöltjei közül „választhattunk”. Történelmi és politikai anakronizmus, hogyha most, az RMDSZ-es magyar egypártrendszer viszonyai között hasonlóra akarnak rávenni bennünket.
Magas rangú magyarországi politikai méltóságok is erről győzködik az erdélyi magyarokat. Netalán elfelejtették, hogy saját választási sikereiket ők is a demokratikus politikai pluralizmusnak köszönhetik? Netalán legjobb meggyőződésük ellenére ők maguk képesek lettek volna-e Gyurcsány Ferencre szavazni?
Erdély-szerte nagyüzemben zajlik a triumfáns RMDSZ-es választási kampányhadjárat. Tehetik, mert Bukarest minden pénze és a „Lex UDMR” választási küszöbtörvénye is őket segíti, nemzeti ellenzékükkel pedig már előzőleg elbántak.
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője meghökkentő nagyváradi kortesbeszédében nem átallotta azt mondani, hogy: „Sikeres RMDSZ nélkül nincs sikeres Románia” (Sic!) Való igaz: a mai Románia és a romániai rendszerváltozás éppen annyira „sikeres”, mint maga az RMDSZ és az ő egypárti politikája. Más szóval: az RMDSZ-pártot – mint gyakori kormánytényezőt – súlyos felelősség terheli a jelenlegi siralmas romániai állapotokért, ezen belül pedig az erdélyi magyarság lesújtó helyzetéért.
Ennek ellenére, a mesterségesen kialakított mostani viszonyok között, lévén hogy nincsen más választásunk, mi, magyar választópolgárok kénytelenek leszünk szavazatainkkal az RMDSZ-t támogatni, azokkal a feltételekkel, melyeket a Székely Nemzeti Tanács, majd az Erdélyi Magyar Néppárt támasztott vele szemben, vagyis, hogy: jelöltjei híven képviseljék Bukarestben a nemzeti önrendelkezés ügyét, és ne legyenek korruptak.
Románia visszatért a listás szavazási rendszerre. Kinek-kinek lelkiismereti kérdése, hogy mely listán milyen jelöltekre szavaz. Nyilvánvalóan korrupt jelöltekre szavazni senki sem kényszeríthet bennünket.
Példának okáért az RMDSZ Bihar megyei képviselőjelölti listájára igen bajos szavazatunkat leadni, hiszen az első helyein szereplő Szabó Ödön és Biró Rozália vétkesek az érmindszenti, majd nagyváradi Ady-központ korrupciós ügyében – hogy mást ne említsek. Hogyan is szavazhatnának reájuk azok a magyarok és reformátusok, akiket közvetlenül megkárosítottak? (Ez ügyben egyébként az elhíresült eset átvilágításának és rendezésének kérdésével újból a magyar kormány illetékeseihez fordultam.)
Szintén lelkiismereti kérdés azon Biró Zsolt képviselőjelöltre voksolni, aki tisztességtelen anyagi haszonszerzés végett készül a bukaresti törvényhozásba, vagy arra a Verestóy Attila örökös szenátorra, aki székely létére jóformán elárulta az autonómia ügyét.
Magyarországi Testvéreimet arra kérem, hogy gondoljanak bele a mi helyzetünkbe, vagy ha tetszik, jöjjenek, és ők szavazzanak kiváltságos pozícióba felkapaszkodott, joggal megkérdőjelezett jelöltjeinkre.
Ne feledjük: a választás és a szavazás minden választópolgár számára lelkiismereti kérdés. Senkinek nincs joga a mások lelkiismeretén erőszakot tenni. A tisztességtelen választási propaganda csúcsra járatása helyett a személyi és elvi feltételeit kellene biztosítani annak, hogy kiszolgáltatott és sokszor becsapott magyar testvéreink a közelgő parlamenti választásokon jó lelkiismerettel szavazhassanak.
 
            Nagyvárad, 2016. november 17.
 
 
                                                                                 Tőkés László
                                                                              az EMNT elnöke

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA