A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Az EU–Örményország kapcsolat a választások után
MÁÉRT - 2017. április 12., szerda 11:37

2017. április 10-én az Európai Parlament Külügyi Bizottsága (AFET) az EU–Örményország kétoldalú kapcsolatokat tárgyalta meg. Mint ismeretes, április 2-án a dél-kaukázusi országban parlamenti választásokat tartottak. Az eredmények szerint a Szerzs Szargszján államfő vezette, európai orientációjú Örmény Köztársasági Pártnak minden esélye megvan arra, hogy újra kormányt alakíthasson, mivel elnyerte a szavazatok felét.
A választásokon az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) több száz megfigyelője volt jelen. Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája (ODIHR) küldöttségének tagjaiként az Európai Parlament képviseletében – többek között – Heidi Hautala (finn, zöldpárti), Boris Zala (szlovák, szocialista) és Javier Nart (spanyol, liberális) képviselők voltak jelen. Beszámolójában Hautala képviselőnő elmondta, hogy bár a választás az alapvető szabadságjogok betartásával zajlott le, az ellenzéki pártok komoly szabálytalanságokról tettek panaszt.
Tőkés László EP-képviselő, aki az EP részéről az EU–Örményország kétoldalú kapcsolatokért felelős néppárti jelentéstévő, üdvözölte a választási eredményeket. Emlékeztetett, hogy a 2015 decembere óta tartó kétoldalú tárgyalásokat követően a bilaterális megállapodás aláírására várhatóan ez év második felében kerülhet sor, amely a kereskedelmi kapcsolatok erősítésében és a nemzetközi elveken nyugvó politikai reformok előmozdításában is egy fontos eszköz lehet. „Szükség van arra, hogy Örményország polgárai ismét visszanyerjék bizalmukat országuk jövőjében. Az új megállapodás segíthet ebben. Amennyiben Jereván továbbra is elkötelezett az együttműködés erősítése és elmélyítése mellett, Örményország európai jövőjét az Európai Parlament továbbra is támogatni fogja” – emelte ki az erdélyi képviselő.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA