A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A kommunista terror vukovári áldozatai között magyarok is voltak
MÁÉRT - 2017. április 20., csütörtök 12:19

1945-ben a partizán terror következtében több mint 300 személy vesztette életét Vukováron. A vukovári Szent Fülöp és Jakab-templom melletti emlékkeresztnél minden évben koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeznek meg az áldozatokról, akik között négy magyar is volt, így a Vukovári Magyarok Egyesületének a tagjai is részt vesznek a megemlékezésen.
 
A kommunizmus vukovári áldozatairól április 12-én emlékeztek meg Vukovár városának, a Matica hrvatska vukovári alapszervezetének, a Németek és Osztrákok Szervezetének, valamint a Vukovári Magyarok Egyesületének a képviselői. 1945-ben a partizánok terrorja következtében több mint 300 személy vesztette életét a városban, az áldozatok maradványai több tömegsírból kerültek elő, a legnagyobbat a ma kirándulóhelyként ismert Adicán tárták föl.
A Szent Fülöp és Jakab-templom melletti emlékkeresztnél a hozzátartozók, valamint a szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit és gyújtottak gyertyát.
A Vukovári Magyarok Egyesületének elnök asszonya, Jakumetović Rozália lapunknak nyilatkozva elmondta, ahogyan a honvédő háború áldozatairól, úgy a kommunista terroréról sem szabad megfeledkeznünk. - Az áldozatok között magyarok is voltak. Felvettük a Társadalomtudományi Intézet tudományos tanácsadójával a kapcsolatot, így sikerült név szerint is azonosítani a négy magyar személyt: Horvát Péter, Horvát Anna, Pap János és Hajnal Mihály is életét vesztette a megtorlás következtében – mondta Jakumetović Rozália.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA