A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Önkormányzati választások 2017
MÁÉRT - 2017. május 10., szerda 11:56

Már biztos, hogy a Bellyei és a Darázsi járásban a HMDK által támogatott magyar elöljáró-helyettesek lesznek


Ami az előttünk álló május 21-ei önkormányzati választásokat illeti, kijelenthetjük, hogy „ellenfél” hiányában Munk Erik és Sipos Sándor már megnyerték a magyar elöljáró-helyettesi választást a Bellyei és a Darázsi járásban, valamint azt is, hogy Sója Dénes nem lesz többé a Hercegszőlősi járás elöljárója!


Miután csütörtök éjfélkor lejárt a listaleadási határidő, a szombati napilapokban, valamint az izbori.hr internetes oldalon megjelent a jelöltek névsora.
Május 21-én megyei közgyűlési tagokat, zsupánt, városi/járási tanácstagokat és elöljárókat/polgármestereket választunk (helyetteseikkel együtt). Mindemellett négy járásban magyar elöljáró-helyettest is választunk.
A magyarlakta járásokban és városokban a horvát jelöltek száma nagyjából hasonló a négy évvel ezelőttihez, viszont a magyar nemzetiségű jelöltek száma csökkent.

Sója Dénes HDZ-jelöltként indul
Egy dolog már eldőlt: a MESZ alelnöke, Sója Dénes 16 év után már biztosan nem lesz a Hercegszőlősi járás elöljárója. Politikusi pályafutása vége felé, több évtizedes SDP-párttagsága után – nemzettársaink és a helyzet „ismerőinek” megdöbbenésére – az idei választásokon HDZ-jelöltként indul (ez nem vicc!), a Hercegszőlősi járási HDZ elnökének, Vedran Kramarićnak a helyetteseként. Az elöljárói tisztségért így ebben a járásban a HDZ-s Vedran Kramarić-Sója Dénes „párossal” szemben független színekben indul a Tomislav Viljevac-Kozár József jelöltpáros.
A horvátországi magyarság létszámát illetően a második járásban, a Bellyeiben maradt az eddigi felállás: csak egy magyar jelölt van az elöljárói/helyettesi listán, a HMDK által támogatott Varga Gábor jelöltette magát az eddigi HDSSB-s elöljáró, most független színekben induló Željko Cickaj helyetteseként. Nekik összesen két ellenfelük lesz, de ezeknél a jelöltpárosoknál magyar nemzetiségű nincs.

Magyar elöljáró-helyettesek: Sipos Sándor és Munk Erik már elnyerték a tisztséget
A horvátországi magyarságnak négy járásban van joga külön magyar elöljáró-helyettest választani: a Darázsiban, a Bellyeiben, az Ernestinovóiban és a Tordinciban. A négy járásban összesen hét jelölt vállalta a megmérettetést. A Darázsi és a Bellyei járásban a HMDK által támogatott jelöltekkel, Sipos Sándorral és Munk Erikkel szemben senki sem vállalta a megmérettetést, így ők már most „megnyerték” a választást, biztosan ők lesznek a Darázsi, illetve a Bellyei járásban az elöljáró-helyettesek.
Az Ernestinovói járáshoz tartozó Szentlászlón két jelölt indul május 21-én a magyar elöljáró-helyettesi tisztségért: a HMDK által támogatott Kelemen Dezső és a HDSSB jelöltje, Suzana Augustinović Baronji.
„Érdekes” a helyzet a Tordinci járáshoz tartozó Kórógyon; itt három jelölt méretteti meg magát, hogy Kel Rózsika eddigi járási magyar elöljáró-helyettes utódja lehessen: a HMDK által támogatott Dezső István, a független Kel József és az ugyancsak független Györke Dániel.
 
Nagyon fontosak a járási tanácsi listák!

Ami a magyarlakta járásokat és városokat illeti, a magyarságnak Eszék-Baranya és Vukovár-Szerém megye területén összesen 11 önkormányzatban van „érdekeltsége”.
Eszék-Baranya megye területén Pélmonostor városában, a Darázsi, a Hercegszőlősi, a Bellyei, a Baranyaszentistváni, a Dárdai, a Lacházi, az Ernestinovói és az Erdődi járásban, míg Vukovár-Szerém megyében a Tordinci és a Tompojevci járásban.
Pélmonostoron maradt a „papírforma”: a HMDK által támogatott magyar jelöltek a HDZ listáján szerepelnek, míg Juhász Sándor MESZ-elnök a városi SDP-HNS-HSS listájának a 4. helyén van.
A Darázsi járásban négy lista van: három a horvát pártok részéről, és egyetlen magyar, a HMDK által támogatott, Sipos Sándor vezetésével.
A Hercegszőlősi járásban összesen öt lista van, a jelöltek nemzeti hovatartozásának szempontjából mindegyik vegyesnek nevezhető.
A Bellyei járásban hat járási listát nyújtottak be, ebből öt pártlista, a hatodik a Munk Erik vezette, a HMDK által támogatott magyar lista.
Önálló magyar lista ezenkívül még csak az Ernestinovói járásban van, a HMDK által támogatott Kelemen Dezső vezeti.
A Tordinci, a Baranyszetinstváni, a Lacházi és a Tompojevci járásokban a HMDK által támogatott jelöltek a HDZ-listáján szerepelnek bejutó helyeken.

A jelöltek listáit látva mondta el véleményét Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője:
- Minden választás fontos, így arra kérem minden magyar nemzettársamat, hogy május 21-én járuljanak az urnákhoz.
Május 21-e után egy jelentős változás mindenképpen jön, hiszen a már 16 esztendeje a Hercegszőlősi járást vezető Sója Dénes nem lesz a járás első embere, a horvát jelöltek egyike vezeti majd a legmagyarabb járást: Tomislav Viljevac vagy Vedran Kramarić. Bízom benne, hogy bármelyik jelölt is nyer, nem fog kárára lenni az ottani magyar közösségnek. A többi járásban jó esély van arra, hogy jelentősen megerősödjön a magyar képviselet, köszönhető ez elsősorban a magyar-magyar összefogásnak ott, ahol erre lehetőség vagy alkalom volt. Bizakodó vagyok, jó irányba megyünk.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA