A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Átadták a felújított ifjúsági otthont
MÁÉRT - 2017. május 25., csütörtök 13:40

Pár hét alatt sikerült Laskó egyik leglepusztultabb épületét ismét a közösségi élet központjává tenni. Az ún. ifjúsági otthonról van szó. Hogy a laskóiak számára fontos épület újult meg, azt a múlt pénteki nyitórendezvény is bizonyítja, nagyterme zsúfolásig megtelt.
Régóta dédelgetett álom vált valóra, amikor ez év márciusában a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének – Jankovics Róbert zágrábi parlamenti képviselőnek köszönhetően – a horvát állami költségvetésből kapott támogatásból sikerült megvásárolnia az egykori laskói ifjúsági otthon épületét. Mostantól a laskói Ifjúsági Egyesület és a helyi HMDK-alapszervezet székházaként funkcionál, de mindenki előtt nyitva áll, ugyanúgy, mint azelőtt több évtizeden keresztül: lakodalmaknak, eljegyzéseknek, keresztelőknek, báloknak és különböző közösségi eseményeknek adott otthont. Az épülethez emiatt a laskóiak érzelmi szálakkal is kötődnek.
Munk Erik, a helybéli HMDK-szervezet elnöke elmondta, hogy Laskó, a laskóiak már rég megérdemelték, hogy újra egy ilyen közösségi épületük legyen. A nyitóbálnak is nagy sikere volt, így a következő időszakra is már több eseményt terveznek. Május 27-én, szombat este a fiatalok számára szerveznek szórakozási lehetőséget. Mindenkit szeretettel várnak, akik kedvelik a house, tech house és techno zenét, vagy csak egy jó társaságban szeretnének szórakozni.
- Az épület egy része sportolásra is szolgál, egy külön fitnesztermünk is van. Hamarosan pedig a hölgyek körében népszerű zumbát is elindítjuk. A cél, hogy mindenki számára kikapcsolódási, sportolási és kulturált szórakozási lehetőséget teremtsünk – mondta Munk Erik.
„Rövid időn belül teljesítettük az ígéretünket”
Jankovics Róbert zágrábi parlamenti képviselőnk és Munk Erik a nemzetiszínű szalag átvágásával hivatalosan is megnyitották az ifjúsági otthont, a laskóiak sokasága és a környékbeli falvakból érkezettek előtt. Az épülethez sokan érzelmi szálakkal is kötődnek.
Jankovics Róbert a megnyitót követően elmondta, hogy ez az esemény is mutatja, hogy a HMDK, a HMDK-s képviselők által tett ígéretek megvalósulnak. - Munkánknak gyors és látható eredményei vannak. Az ifjúsági otthon épületének a megvásárlására és eddigi felújítására több mint 600 ezer kúnát költöttünk. Laskót, a laskói szervezeteket az elmúlt években is a lehetőségeinkhez mérten támogattuk. A szábor magyar képviselőjeként pedig még többet tehetek magyar falvaink felzárkóztatásáért. Fontos, hogy ez az épület ismét élettel teljen meg, ehhez pedig a továbbiakban is minden segítséget meg fogunk adni – mondta Jankovics Róbert, aki hozzátette azt is, most már minden adott ahhoz, hogy újra pezsgő kulturális és közösségi élet legyen Laskón.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA