A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Brüsszelben járt a debreceni Fidelitas küldöttsége
MÁÉRT - 2017. június 27., kedd 14:43

Tőkés László meghívására Brüsszelben, az Európai Parlamentben tett látogatást Kálmánczi Miklós alelnök vezetésével a Fidelitas debreceni szervezetének húszfős küldöttsége. A csoportot Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke, valamint Csomortányi István, a párt Bihar megyei elnöke is elkísérte.
A parlament épületében tett látogatás alkalmával Láng Péter, az európai parlament magyar látogatói részlegének vezetője tartott tájékoztatót az intézmény működéséről és a magyar delegáció munkájáról.
Ezt követően Tőkés László köszöntötte a delegációt, aki nagyváradiként, a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának tagjaként Hajdú-Bihar megye képviseletéért is felel. Ebbéli minőségében külön hangsúlyozta a két bihari térség összetartozását és együttműködésük fontosságát.
Milan Zver szlovén néppárti képviselő, volt szlovén kulturális miniszter, valamint neje, Andreja Valic Zver, a szlovéniai Nemzeti Megbékélés Kutatási Központ vezetője is külön köszöntötték a küldöttséget, ők a két ország európai néppárton belüli együttműködésének fontosságáról és a hiteles történelmi emlékezet fontosságáról beszéltek. Többek között a kommunizmus rémtetteinek feltárásában is komoly az együttműködés a szlovén képviselőkkel. Az igazgatónő vezetésével sikerült Szlovéniában feltárni a Tito-féle kommunista partizánok által elkövetett népirtás áldozatainak tömegsírjait.    
A küldöttség szintén találkozott Erdős Norbert EP-képviselővel, egykori Fidelitas-vezetővel, az európai parlament kulturális bizottságának tagjával.
A látogatók megtekintették az Európai Parlament történetét bemutató múzeumot, majd városnézésen vettek részt. A fiatalok sokkoló élményként tapasztalták meg a brüsszeli utcákra jellemző migránsjelenlétet, mely visszaigazolta, hogy Európa legnagyobb problémája a bevándorlás kérdése.  Következtetésként fogalmazódott meg körükben, hogy a majdani országgyűlési választások alkalmával mindent meg kell tenni azért, hogy az Orbán-kormány folytathassa munkáját, és a nemzeti oldal hatékonyan védhesse Magyarországot. Míg Erdélyben, ahogyan eddig is, az elvégzendő feladatok tekintetében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsra és az Erdélyi Magyar Néppártra esik a munka oroszlánrésze, Magyarországon a fiatalokra is komoly feladat vár, melyet csakis a határok fölött átívelő összefogással lehet sikeresen teljesíteni.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA