A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A HMDK Szent István-napi központi rendezvénye és a dályhegyi kultúrotthon avatóünnepsége
MÁÉRT - 2017. augusztus 24., csütörtök 14:42

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avatta fel a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) Szent István-napi központi rendezvényén a magyar kormány által anyagilag is támogatott dályhegyi kultúrotthont.
Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja; ez a nap piros betűs ünnep minden magyar szívében, határokon belül és kívül egyaránt. Őseink emléke előtt tisztelegve ünnepeljük meg mi is évről évre.
A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége Szent István-napi központi ünnepségének helyszíne idén a szlavóniai Dályhegy volt.
Koszorúzás a dályhegyi temetőben
A sokat szenvedett maroknyi magyar közösség 22 tagját veszítette el a megszállók 1991-ben kezdődött terrorja következtében, tiszteletükre 2009-ben emlékművet emeltek az Erdődi járás Magyar Kisebbségi Önkormányzatának, a járási vezetésnek és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége jóvoltából. Itt helyezik el évről évre az emlékezés virágait, és itt hajtottak fejet most a központi, Szent István-napi ünnepi műsor előtt az esemény meghívott vendégei is.
Átadták az új kultúrotthont
A több mint hetven évvel ezelőtt épült dályhegyi kultúrotthon, amely a telekkel együtt a Petőfi Sándor Kultúregyesület tulajdonát képezte, egyfajta közösségi központ szerepét töltötte be az ott élő magyarság életében. Az épület már régóta nagyon rossz állapotban volt, így 2008-ban lebontották a régit és lefektették az új épület alapjait. Majd a következő években a HMDK közbenjárásának köszönhetően felgyorsult a kultúrotthon építése, ami több fázisban folytatódott, az anyagi támogatások arányában. Az elmúlt években az anyaországi források mellett jelentős támogatást nyújtott még az Erdődi járás, a Čvorkovac Kommunális Vállalat és Eszék-Baranya megye is. Idén a több mint egymillió kúnás magyar kormánytámogatásból megvalósult a hegyháti magyarok álma: teljesen elkészült az épület.
Az új kultúrotthon bejáratánál Hugyik Imre, a helyi magyar kultúregyesület elnöke mondott köszönetet minden támogatónak, elsősorban a magyar kormánynak, hogy elősegítették a hegyháti magyarság megmaradásához szükséges objektum megépítését, ahol őrizhetik a múlt értékeit és bátran tervezhetik a jövőt.
Az új épületet Ante Markić plébános szentelte föl.
Ezt követően Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes átvágta a nemzetiszínű szalagot.
Ünnepi műsor
Államalapító királyunk emléke előtt tisztelegve egy alkalmi dalos, táncos összeállítás következett, amelyben közreműködött az Alfalusi Vegyes Kar, valamint a helybéli Petőfi Sándor Kultúregyesület ifjúsági táncegyüttese és Cserebogár gyermektánccsoportja. A műsorvezető Molnár Lj. Mónika volt.
A műsort egy-egy beszéd, szónoklat szakította meg.
A központi megemlékezés ünnepi szónoka, Semjén Zsolt kiemelte: Szent István király úgy él a nemzet emlékezetében, mint országépítő, amilyen valójában volt.
Ünnepi beszédében felidézte, hogy a térségben élő magyarság és horvátság milyen szenvedéseken ment keresztül az 1991-1994-es délszláv háborúban. Hozzátette: a most átadott új kultúrotthon ezért szimbóluma az ott élő magyarok megmaradni akarásának.
Második jelképként a horvát-magyar sorsközösséget említette. Megköszönte a horvát kormánynak, a megyének és a járásnak a támogatást. „Kicsiben is láthatjuk azt a horvát-magyar sorsközösséget, amelyet nagyban Szent László óta bemutatott a közös államiság és a horvát-magyar sorsközösség” - fogalmazott.
A miniszterelnök-helyettes szerint a kultúrotthon annak is szimbóluma, hogy a magyar állam anyagilag és diplomáciailag is hozzájárul minden létező módon az itteni magyarság megmaradásához.
Semjén Zsolt végezetül ígéretet tett, hogy a horvátországi maroknyi magyarság minden gondjában-bajában számíthat a magyar kormányra, mint ahogy Magyarország is számít a horvátországi magyarokra.
Jakab Sándor, a HMDK elnöke ünnepi beszédében megmaradásra és felelősségre szólította fel a horvátországi magyarokat és vezetőiket, és a hit fontosságát hangsúlyozta.
Andrej Plenković miniszterelnök küldöttjeként Nina Obuljen Koržinek művelődési miniszter asszony szólt az egybegyűltekhez, aki örömét fejezte ki, hogy a kultúrotthon megépítése Horvátország és Magyarország rendkívüli együttműködésének szimbólumaként valósult meg. Hozzátette, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenléte is bizonyítja, hogy mindkét fél elkötelezte magát olyan infrastrukturális fejlesztések iránt, amelyek a horvátországi magyar kisebbség, illetve a magyarországi horvátok megmaradását szolgálják. A miniszter asszony megköszönte Jankovics Róbertnek, a horvátországi magyarság parlamenti képviselőjének a munkáját a kisebbségi operatív program kidolgozásában, valamint azt, hogy a száborban támogatja a Plenković-kormányt.
A rendezvény vendége volt Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke is Szlovéniából, aki ebben a minőségében először járt Horvátországban, és felszólalásában a két nemzetrész szorosabb együttműködését szorgalmazta.
Az ünnepségen Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes átnyújtotta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést dr. Szántó Tibornak, a HMDK elnökségi tagjának.
A műsor végén a termékeny drávaszögi és szlavóniai földeket szorgalmasan művelő, verítékükkel öntöző őseinkre emlékeztünk, akik számára létkérdés volt az évi búzatermés, a belőle őrölt lisztből készíthető mindennapi kenyér. Augusztus huszadikára már elkészülhetett az újkenyér.
Ennek az eseménynek a fontosságára utalva a helybéli népi tánccsoport képviselői és a HMDK elnöke közreműködésével Ante Markić plébános úr megszentelte az újkenyeret.
Az eseményt megtisztelte jelenlétével – többek között – Pirityiné Szabó Judit, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője.
A HMDK vezetősége és a dályhegyi magyar egyesület oklevelek és ajándékok adományozásával köszönetüket fejezték ki mindazoknak, akik jelentős mértékben hozzájárultak anyagilag és más módon a dályhegyi kultúrotthon megépítéséhez.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA