A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Újabb közösségi épületek újultak meg
MÁÉRT - 2017. augusztus 24., csütörtök 14:46

Folytatódik a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) által támogatott közösségi terek felújítása. A napokban fejeződött be a szentlászlói kultúrotthon újjáépítése, és megszépült a várdaróci tájház környéke is.
 
A horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság jegyzőkönyvében, valamint a magyarságra vonatkozó operatív kormányprogramban szereplő vállalások alapján Szentlászló is azon települések közé tartozik, amelyek hosszú évek óta nem látott anyagi támogatásban részesülnek a HMDK hathatós közbenjárásának köszönhetően. Ennek eredményeként végre befejeződhetett a helyi kultúrotthon, az év végéig pedig a református templom felújítása is.
Lapis János, a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke azt mondja, parlamenti képviselőnk beváltotta ígéretét, és már mandátuma első évében jelentős anyagi támogatást szerzett Szentlászlónak.
- Idén ünnepeljük egyesületünk fennállásának a 70. évfordulóját, amit az eseményhez méltó környezetben tehetünk meg – mondta Lapis János. Hozzátette azt is, hogy az épület kívül és belül is megújult. Szigetelés, új vakolat került a külső falakra, és átfestették a nagytermet és a többi helyiséget is. Újabbakat is ki tudtak alakítani, ezeket például kiállítóteremnek használhatják majd, a padlásteret is rendbe tették, itt vendégszobák lesznek.
A látogatók mellett programokat is lehet vinni a tájházba
Horvátországban a legutóbbi népszámláláskor 14 ezren vallották magukat magyarnak, holott 1920-ban még 120 ezer magyar élt itt. A horvátországi magyarság fogyásának a lassításában nagy szerepe van az erkölcsi-politikai és az anyagi támogatásnak, az oktatásnak, a hitéletnek és a gazdaság erősítésének is. A horvátországi magyar közösséget tovább erősíti a várdaróci tájház, amelyet a negyedszázada használaton kívüli iskolaépületből alakítottak ki. Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, parlamenti képviselő elmondta, a HMDK-nak a mai napig az egyik legfontosabb feladata, hogy a magyar közösség számára fontos közösségi tereket, templomokat, tájházakat és iskolákat felújítsa/újjáépítse.
- Az idei évben szinte mindegyik, magyarok által lakott településen jelentős felújítási munkálatok kezdődtek. Várdarócon két éve adtuk át a tájházat, és azóta is kisebb-nagyobb munkálatokat tudtunk elvégezni rajta - tavaly mosdóhelyiségeket alakítottunk ki, idén pedig az udvart rendeztük, így most már a látogatók mellett különböző programokat és újra életet is vihetünk a tájházba – mondta Jankovics Róbert. Micheli Zsolt, a HMDK várdaróci alapszervezetének elnöke elmondta, a hétvégi várdaróci néptáncfesztiválra népi játékokat is készítettek, amelyek a rendezvény után a tájházba kerülnek, ezáltal a látogató gyerekcsoportok számára teszik még érdekesebbé a tárlatot.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA