A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Indul a gazdaságfejlesztési program nálunk is
MÁÉRT - 2017. augusztus 31., csütörtök 12:10

Vajdaság, Kárpátalja és a Muravidék után hamarosan Horvátországban is megkezdődhet a gazdaságfejlesztési program. Szeptember közepén nyilvános fórumon hivatalosan is bejelentik a pályázati kiírásokat.
A magyar kormány határon túli gazdaságfejlesztési programjának a célja, hogy a külhoni magyarok ne csak jogi, kulturális értelemben érezzék magukat a magyar nemzet testéhez tartozónak, hanem hogy gazdaságilag is megerősítse és a szülőföldjén tartsa a magyar közösséget.
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár korábban úgy fogalmazott, hogy az utóbbi legalább száz évben nem volt arra példa, hogy a magyar kormány ilyen léptékű gazdaságfejlesztési programot indított volna országhatárokon kívül.
A magyar kormány tavaly fogadta el a HMDK 2016-2020-as időszakra vonatkozó Vidék- és Gazdaságfejlesztési Programját, a magyar Országgyűlés pedig megszavazta a 2017-es költségvetési részt is, ami ötszázmillió forint.
A gazdaságfejlesztési program lebonyolítására létrehozták az Economica Hungarica Alapítványt, amelyet bonyolult előkészítő munka után a napokban jegyeztek be. Az alapítvány vezetője, Palizs Tóth Hajnalka elmondta, megmaradásunk egyik alapfeltétele, hogy gazdasági téren is erősödjön a horvátországi magyar közösség. - Előtérbe helyezzük a mezőgazdaság gépesítését, modernizálását, állattartó telepek létesítését és fenntartását, a termőföldvásárlást, vállalkozások fejlesztését - mindezt vissza nem térítendő támogatások formájában. Természetesen itt minden esetben bizonyos arányú önrésznek is meg kell jelennie a megvalósítás folyamatában – mondta Palizs Tóth Hajnalka, hozzátéve azt is, hogy a pályázati kiírásokat szeptember közepén egy nyilvános fórumon jelentik majd be, amelyen minden fontos kérdésre is választ kaphatnak az érdeklődők. Azt követően pedig az Economica Hungarica munkatársai tizenkét településen tartanak lakossági fórumot a pályázatok iránt érdeklődőknek.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA