A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Félmilliárd forinttal indul a horvátországi gazdaságfejlesztési program
MÁÉRT - 2017. szeptember 21., csütörtök 15:02

Félmilliárd forint keretösszeggel elindul a horvátországi gazdasági fejlesztési program, és amennyiben az első néhány hónap meghozza a várt eredményeket, akkor a jövő év elejétől újabb 500 millió forint áll a pályázók rendelkezésére - mondta Magyar Levente, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára múlt pénteken Várdarócon a horvátországi gazdaságfejlesztési programot indító rendezvényen.
 
A Kárpát-medencei magyarság támogatását szolgáló gazdaságfejlesztési program horvátországi indító rendezvényén Magyar Levente kiemelte: „Mára Magyarország megerősödött annyira gazdaságilag, hogy nemcsak saját magát, hanem a szomszédos országok magyarlakta területeit is fejleszteni tudja”.
Az államtitkár arra biztatta a nyitórendezvény mintegy 150 résztvevőjét, hogy bátran éljenek a lehetőséggel és pályázzanak. „Ez egy olyan alkalom, amire korábban, a kelet-európai rendszerváltások óta eltelt időszakban nem volt példa” - emelte ki.
Magyar Levente megköszönte a horvát kormány és a megye támogatását, amely véleménye szerint elengedhetetlen feltétele a program sikerességének.
Magyar Levente elmondta: ahogy a Kárpát-medence más magyarlakta területein, itt is a mezőgazdaság dominál, ezért az agráriumra szeretnék felfűzni a most elindított gazdasági programot. „Meggyőződésünk, hogy ez a vidék olyan mezőgazdasági adottsággal rendelkezik, ami Európa egyik legvirágzóbb agrárvidékévé tudja varázsolni ezt területet” - fogalmazott. Hozzátette: ehhez két dolog hiányzik, az egyik a tőke, amelyet most néhány száz gazda esetében pótolni tud a magyar kormány, a másik a piac, amelynek a megszervezésében szintén tud segíteni. „Így összeállhat egy olyan rendszer, amely az egész vidéknek, az egész Drávaszögnek kitörési lehetőséget adhat” - szögezte le.
Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke elmondta: nagyon régóta vártak erre a pillanatra, hiszen már régen megfogalmazták azt, hogy a magyarság fennmaradásának nagyon fontos alappillére a gazdasági életben való aktív részvétel, legalább annyira fontos, mint a magyar oktatás és a hitélet. „Most elérkezett az a pillanat is, amikor teljes erővel támogat minket az anyaország a gazdasági élet fellendülése terén is” - húzta alá.
Palizs Tóth Hajnalka, a gazdaságfejlesztési program lebonyolítására létrehozott Economica Hungarica Alapítvány nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Az alapítványvezető kifejtette, megmaradásunk egyik alapfeltétele, hogy gazdasági téren is erősödjön a horvátországi magyar közösség, és ehhez kaptunk most egy óriási támogatást ezzel a programmal. A pályázati kiírásokat és feltételeket is ismertette, majd felhívta az egybegyűltek figyelmét, hogy az elkövetkező napokban tizenkét településen tartanak lakossági fórumot a pályázatok iránt érdeklődőknek, valamint hogy munkatársaival együtt mindenben a pályázók rendelkezésére áll.
Az eseményen részt vett Dragan Vulin, Eszék-Baranya megye közgyűlésének elnöke, a Horvát Regionális Fejlesztési Minisztérium képviselőj Veljko Radić, főosztályvezető, Magyar József, zágrábi magyar nagykövet és De Blasio Antonio, eszéki magyar főkonzul.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA