A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Betegközpontú törvénymódosító javaslatot iktatott az RMDSZ
MÁÉRT - 2017. október 16., hétfő 12:48

„Mindenkinek, aki az egészségügyi biztosítást befizeti, alapvető joga, hogy ingyenesen részesüljön bizonyos egészségügyi szolgáltatásokban. Mégis, nem minden szakorvos állíthat ki igazolást betegszabadságra, ingyenes laborvizsgálatra, röntgenre küldő papírt, vagy írhat fel ingyenes és támogatott gyógyszereket. Legtöbbször vissza kell menni a családorvoshoz csak azért, hogy ő is felírja ugyanazt a gyógyszert, amit kezelésként a szakorvos már megállapított azok után, hogy már sort állt, és fizetett a konzultációért. Ennek a problémának az orvoslására dolgoztam ki törvénymódosító javaslatot” – nyilatkozott Vass Levente RMDSZ-es képviselő azt követően, hogy László Attila szenátorral közösen az egészségügyi reform törvényhez jogszabály-módosító javaslatot nyújtottak be az RMDSZ nevében. A Szövetség tervezete törvény szintjére emelné azt, hogy minden végzős szakorvos betegszabadságot, orvosi küldő papírt, illetve ingyenes és kompenzált receptet írhasson fel, a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár pedig köteles legyen szerződést aláírni velük azon szolgáltatások térítésére.
Dr. Vass Levente, a képviselőház egészségügyi bizottságának tikára elmondta: a jelenlegi törvény értelmében egy frissen szakvizsgázott orvos nem köteles arra, hogy szerződési viszonyban álljon a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral (biztosítóházzal) ahhoz, hogy járóbeteg rendelőt nyisson. Sok esetben nincs is lehetősége arra, hogy szerződést kössön a biztosítóházzal, hiszen a szerződéskötéseket követően szakvizsgázik, hónapokat kell várakozzon, vagy nem hagyják jóvá az ingyenes konzultációkra, ultrahangvizsgálat elvégzésére megkötendő szerződést közte és a biztosítóház között. Ugyanakkor, sajnálatos módon ez által korlátozzák a kompenzációra jogosító küldő papír, ingyenes és támogatott gyógyszerrecept, illetve a betegszabadság kiállításának a jogát is.  Így azonban páciensei elesnek még attól a lehetőségtől is, hogy az orvosi vizsgálat költségeinek saját zsebből történő fedezése mellett, ingyenes küldő papírt kapjanak egy esetleges komputertomográfia elvégzésére, kompenzált receptre való jogosultságra, amelyek őket amúgy megilletnék. A Maros megyei képviselő kiemelte: „a szakorvos rendelkezik a legmegfelelőbb kompetenciával arra, hogy eldöntse, egy betegének laborvizsgálatra van szüksége vagy sem a diagnózis meghatározása érdekében, vagy éppen szüksége lenne egy másik szakvéleményezésére. Jelenleg a biztosított újra a családorvosához kell forduljon küldő papírért, és hosszú sorokat kell kiállnia az állam által támogatott szakrendelőkben is, ahol ezeket a vizsgálatokat felírhatják vagy végzik. Vagy fizethet azért a szolgáltatásért, ami egyébként ingyen járna neki.” Az RMDSZ-es képviselő hozzátette, a Szövetség által kezdeményezett jogszabály-módosítás értelmében a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár, a szakorvos kérésére, köteles lenne mindenkivel szerződést kötni erre a három szolgáltatásra.  
Az RMDSZ szakpolitikusának véleménye szerint a törvénymódosító javaslat csökkentené az állam által finanszírozott klinikák zsúfoltságát is, hiszen azokban sokszor igencsak nehéz időpontot kérni egy-egy szakorvoshoz. Ugyanakkor a családorvosok rendelőjében sem kellene hosszú sorokat kiállni, ha más szakorvos is kiírhatja az igazolást, a küldő papírt, vagy a receptet, amire szükség van.  
Vass Levente szerint azon túl, hogy a jelenlegi törvény korlátozza a páciensek jogait, a fiatal szakorvosok elvándorlását is eredményezi: „mi azt szeretnénk, hogy a végzős orvosok itthon találjanak munkát, hiszen így is szakorvoshiány van. A ma benyújtott törvénymódosító javaslat a fiatal orvosok itthon maradását is szolgálja.”

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA