A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Új székház, hatalmas lehetőségek
MÁÉRT - 2017. november 16., csütörtök 10:51

A HMDK pélmonostori alapszervezete és a Magyar Katolikus Nőegylet számára bizonyára sokáig az idei lesz a legemlékezetesebb Márton-nap, amit az albérletben eltöltött hosszú évek után végre saját, pazarul felújított új székházukban ünnepelhettek meg, rangos hazai és anyaországi vendégek jelenlétében.
 
November 11-e Szent Márton, Pélmonostor védőszentjének a napja, melynek alkalmából a helyi HMDK-alapszervezet és a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet minden évben megtartja hagyományos rendezvényét.
A rendezvény idén ünnepélyesebb kereteket kapott, hiszen egyben az új székházat is felavatták.
Több millió kúnás beruházások valósulnak meg a horvátországi magyarság számára fontos egyesületekben, intézményekben 2017-ben. A horvát kormány anyagi támogatásával jutott saját helyiséghez a két pélmonostori magyar szervezet is.
- Nagyon jó az üzenete a mai házavatónak Pélmonostoron. Egy olyan időszakban, amikor a horvát és a magyar kormány nem mindenben értenek egyet, bebizonyítottuk, hogy vannak olyan dolgok, amelyek mindkét kormány számára fontosak. Öt év szünet után idén februárban a két kormány összehívta a kisebbségi vegyes bizottságot Zágrábban, és ezen negyvennél több ajánlás született a horvátországi magyarok, illetve a magyarországi horvátok érdekében. Annak, hogy ezek az ajánlások sorra valósulnak meg, a pélmonostori magyar otthon, székház is az egyik eredménye. Valamint annak is a jelképe, hogy magyar közösségünk számára jelenleg nincs lehetetlen. Mindkét kormány hathatós támogatását élvezzük– mondta Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője.
A horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság ajánlásainak fontosságát hangsúlyozta Kalmár Ferenc, a Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, a horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság magyar társelnöke is. Kifejtette, hogy a határon túli magyarságnak a megerősítése, az egzisztenciája és a jogi keretek, amelyek között mozog, nagyon fontosak a magyar kormány és a magyar állam számára, ez vonatkozik a horvátországi magyarságra is.
A Pélmonostorról, a Baranya-háromszög más településeiről és Szlavóniából összesereglett emberek mellett az eseményen részt vett Milan Bošnjak, a horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság horvát társelnökhelyettese, Bahrija Sejfić, a horvát kormány Emberi Jogi és Kisebbségi Hivatala igazgatóhelyettese, Tomislav Rob, Pélmonostor polgármestere, valamint Ivana Bandov-Paulić, Goran Hes és Predrag Stojanović polgármester-helyettesek, Kovácsné Bodor Erika, Mohács város alpolgármestere, Munk Erik, Varga Gábor, Kelemen Dezső és Dezső István, a Bellyei, a Szentlászlói és a Tordinci járások elöljáró-helyettesei, valamint Sabo Snježana, a Daruvári városi tanács elnöke.
Márton-napi legenda
Az új székház előtt elevenítették fel a legendát. Mártonnal, a római császár lovas katonájával (ezt a szerepet idén is Fica János vállalta el) az élen a helyi anyanyelvápoló kisdiákok lampionos menete vonult be a közönség alkotta gyűrűbe. Itt Márton leszállt a lováról, és megosztotta köpenyét a fagyoskodó koldussal, akit Jankovics Sándor személyesített meg.
Ezt követően Jankovics Róbert, a HMDK pélmonostori alapszervezetének elnöke köszöntötte a vendégeket, majd a nemzeti színű szalagok átvágása és a ház megáldása után a mintegy ötszáz résztvevő beözönlött az új székház udvarára. Az udvari rendezvényteremben a rangos vendégek is köszöntötték az egybegyűlteket.
Tomislav Rob, Pélmonostor polgármestere, megköszönve a HMDK munkáját, ígéretet tett,  hogy már a jövő évi Márton-napra megépül a székház előtti területen az új tér, amely természetesen Szent Márton nevét viseli majd, és amely még méltóbb környezetet biztosít a rendezvényeknek, és tovább szépíti ezt a városrészt.
Az egyesületek az 1997-es visszatérés utáni nehéz körülmények között kezdték ünnepelni Pélmonostor védőszentjének a napját, amikor még az emberek otthonaik, életük és házaik újjáépítésével voltak elfoglalva, így ez az ünnep az újrakezdés szimbólumává is vált a pélmonostori HMDK-szervezet és a nőegylet tagjai számára. Most pedig egy újabb, még szebb folytatás szimbóluma lesz.
Dr. Sičajmov Ibolya korábbi városi magyar kisebbségi képviselő, a nőegylet tagja elmondta, hogy az elmúlt évek nehéz körülményei közepette is dolgoztak, az új épülettel pedig még nagyobb lehetőségek nyíltak meg számukra.
Az egybegyűlteknek a Márton-napi hagyományokhoz illően libasültet tálaltak föl, és természetesen az újbor sem hiányzott az asztalról. (mt)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA