A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A pélmonostori városvezetés újabb sikere
MÁÉRT - 2021. március 12., péntek 13:55

Megépül a szennyvízelvezető hálózat és felújítják az idősek otthonát a Drávaszög egyetlen városában
 
Az elmúlt négy évben Pélmonostoron számos olyan beruházás megvalósult, amely már régóta váratott magára. A napokban pedig a városi vezetés újabb nagyberuházásokról írt alá szerződést. A Drávaszög egyetlen városában teljesen kiépül a szennyvízelvezető hálózat és felújítják a településen működő idősotthont is.
 
Pélmonostor városában négy évvel ezelőtt, kétciklusnyi SDP-vezetés után a HDZ és a HMDK alkotta koalíció került hatalomra, így a városi tanács tagja lett Matijević Olivér és Kovács Ferenc is. Az új városvezetés Matijević Olivért választotta meg a pélmonostori városi képviselő-testület alelnökévé, Kovács Ferenc pedig a nemzeti és nemzetiségi ügyekkel foglalkozó bizottság elnöke lett. Az eltelt időszak alatt a településen számos, régóta várt fejlesztés valósult meg.
Utcák, terek, intézmények újultak meg, átadták a 16 millió kúnából megépült új városi strandkomplexumot. A település ismét felkerült Horvátország idegenforgalmi térképére. Folyamatosak a fejlesztések, hamarosan a Drávaszög egyetlen városának legnagyobb beruházása kezdődik meg, ugyanis a napokban írták alá az illetékesek a 48 millió kúna értékű szerződést, amelyből megépül Pélmonostor és a hozzá tartozó települések szennyvízelvezető hálózata.
Tomislav Rob polgármester szerint ezzel egy égető problémát oldanak meg, és ha elkészül, Pélmonostor azon kevés horvát városok közé fog tartozni, ahol a szennyvízhálózat problémája teljesen megoldódik.
A szennyvízhálózat mellett a településen működő idősotthon felújítása is elkezdődik. Felújítják a romos és a felhasználók számára megközelíthetetlen tetőteret, amelybe majd az intézmény vezetősége, az adminisztráció fog beköltözni, a földszinten levő jelenlegi irodákat átalakítják, így újabb időskorúak befogadására teszik alkalmassá.
- Büszkék lehetünk, mert a városi költségvetésen túl számos sikeres projektet valósítottunk meg az elmúlt időszakban, amelyekkel a városban és a hozzá tartozó településeken élők körülményein javítottunk, és tervekből a továbbiakban sincs hiány – mondja Matijević Olivér, a városi képviselő-testület alelnöke.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA