A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Egyeztető ülés Ójankovácon
MÁÉRT - 2021. április 1., csütörtök 11:41

A Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnöke hétfőn az Ójankováci Magyar Hagyományőrző Egyesület és az Ójankováci járás magyar kisebbségi önkormányzatának képviselőivel találkozott, és egyeztettek az ide évi tervekről, programokról.
 
Az évek során egy rendkívül jó csapat sorakozott föl a HMDK-szervezet mögé Vukovár-Szerém megyében. Ennek köszönhetően a legutóbbi két megyei szintű kisebbségi önkormányzati választást is sikerült megnyerni, méghozzá fölényesen. Ez egyben óriási felelősséget is rótt a szervezetre, és igyekeznek a legjobb tudásuk szerint dolgozni a megye magyarságáért.
- Az egyik kiemelt feladatunk a magyar oktatás támogatása a megye területén, így például rendszeresen segítjük a kórógyi általános iskolát, valamint a megye magyar kisdiákjait is különböző módon. A karácsonyi és húsvéti ünnepek előtt csomaggal lepjük meg az idősebbeket. Ezenkívül folyamatosan foglalkozunk a megyénk területén lévő magyar közösségek problémáival, rendszeresen egyeztetünk velük, és amiben tudunk, segítünk - mondta Jakumetović Rozália, aki már második mandátumát tölti a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat élén. Hozzátette, e célból tartottak egyeztető ülést hétfőn Ójankovácon is, ahol az Ójankováci Magyar Hagyományőrző Egyesület elnökével, Budim Margittal és az Ójankováci járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnökével, Magyaros Károllyal találkozott.
Ójankovác központjában található a helyi Magyarok Otthona, melyen a HMDK támogatásából tavaly nagyszabású felújítási munkálatokat végeztek. A HMDK tulajdonában álló ingatlan külseje teljesen megújult, és a belső terek is „felfrissültek”. Új konyha is készült, amelynek a felszereléséhez a megyei kisebbségi önkormányzat is hozzájárult.
- A mostani találkozón a további terveket beszéltük meg. Vukovár-Szerém megye támogatásából egy kisfilm készül minden, a megye területén élő nemzeti közösségről, így rólunk, magyarokról is, és ezzel kapcsolatosan is egyeztettünk. Szóba került az ójankováci iskolában folyó fakultatív nyelvoktatás is, jelenleg csak négy diák jár magyarórákra, szeretnénk, ha ez a szám növekedne. Jelenleg Budim Margit tanítja őket, de jövőre már nem tudja vállalni, így ígéretet tettünk, hogy a tanárproblémára megoldást találunk - mondta Rozália asszony.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA