A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Ápolják a locsolkodás hagyományát a csúzai fiatalok
MÁÉRT - 2021. április 9., péntek 09:13

A csúzai fiatalok Fica Jánossal, valamint a Csárdás népi tánccsoport legénytagjaival az élükön húsvét hétfőn felkerekedtek, hogy megöntözzék a lányokat Csúzán és Vörösmarton.  
 
A húsvéti locsolás egy ősi katartikus rítus keresztényiesített formája. Eredetének egyházi magyarázata részint a keresztelésre utal, részint arra a legendára, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták volna a zsidók elhallgattatni, illetve a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat.
E szokás szerint húsvéthétfőn hajnaltól kezdve a fiúk vízzel, újabban csak illatos kölnivel locsolják meg az ismerős lányokat. Vízbevető, vízbehányó hétfőnek nevezték, ugyanis még ötven évvel ezelőtt is elterjedt formájában vödörnyi vízzel locsoltak, vagy az itatóvályúba dobták a lányokat, akik a jeles alkalomra a legszebb ruhájukban pompáztak. A városokban, illetve napjainkban a finomabb formája az elterjedt, amikor illatos parfümféleséggel, locsolóvers elmondásával kell „kiérdemelni” a jutalmul kapott festett hímes tojást.
A legtöbb faluban már csak mesélni tudnak arról, milyen volt, amikor még vödörnyi vízzel locsolták a lányokat.
Csúzán ezt a fajta locsolást élesztették újjá a Csárdás népi táncegyüttes fiútagjai, valamint a helyi fiatalok. A szervezett locsolkodás itt magas „szintre” fejlődött: a csapatba verődött fiatalok népviseletbe öltözve, lovas szekéren járják végig a lányos házakat zenés kísérettel, és nemcsak Csúzán, hanem Vörösmarton is.
Ez idén is így zajlott, sok fiatal vett részt az akcióban. Fica János és Csicska Norbert is befogta a lovait, így két szekéren utazott a jó hangulatú locsolkodó társaság. A zenéről ezúttal is Kurel Goran gondoskodott, aki harmonikáján húzta a nótát, a mulatóst.
A csúzai lányok már hozzászoktak a húsvét hétfői rituáléhoz, több helyen számítanak is a locsolókra, akiket népviseletbe öltözve várnak, a locsolkodás végén pedig meg is vendégelik a legényeket.
- Nem hagyjuk veszni a locsolkodás hagyományát, amelyet mi élesztettünk föl a szülőfalunkban. Ez egy nagyon népszerű program a fiatalok számára, mindenki örömmel vesz részt benne, a kissé idősebbek is, akik az első szervezett locsolkodásnak is részesei voltak anno. A legfiatalabbaknál pedig szeretnénk kialakítani az igényt, hogy később majd nélkülünk is gondoskodjanak arról, hogy ne maradjanak szárazon a lányok húsvéthétfő reggelén – nyilatkozta lapunknak Fica János, a Csárdás elnöke, a program szervezője.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA