A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Döntött a zágrábi Kisebbségi Tanács – újabb rekordnagyságú támogatás a horvátországi magyarságnak
MÁÉRT - 2021. április 16., péntek 17:07

Az április 14-én megtartott elektronikus ülésén döntött a zágrábi Kisebbségi Tanács (KT) az idei állami költségvetésben jóváhagyott összeg elosztásáról a nemzeti kisebbségi egyesületek programjai között. A magyar kisebbség programjai részére újabb rekordösszegű támogatást hagytak jóvá. Idén még több magyar szervezet kapott támogatást, 9 megyéből 48 egyesület programját, működését támogatja a KT.
 A nemzeti kisebbségi szervezeteknek idén az állami költségvetésből összesen 47.594.500 kúna áll a rendelkezésükre, 4,2 millióval több, mint 2020-ban.
Ami a magyarság támogatását illeti, 2017 óta jelentős emelkedést tapasztalhatunk; Jankovics Róbert képviselőnk mandátumának a kezdete óta azért dolgozik, hogy a magyar egyesületeknek szánt összegek emelkedjenek, valamint hogy minél több magyar szervezet, kultúregyesület és intézmény részesüljön támogatásban. Munkája nem eredménytelen, idén még több szervezet részesült támogatásban, és az összeg is jelentősen nőtt, különösen, ha a 2017 előtti időszakot vesszük figyelembe.
Jankovics: A rekordösszegű támogatás óriási eredmény, egyben a nagyfokú bizalom megnyilvánulása is közösségünk iránt
- A horvátországi magyar közösség már sok évvel ezelőtt is megérdemelte volna, hogy rendezvényei és a sok önkéntes munkája megfelelő anyagi támogatásban részesüljön. Sajnos csak az elmúlt pár évben sikerült a támogatást megfelelő szintre hozni, és ez az elért szint az idén tovább emelkedett, hiszen a tavalyi 5,2 millióról 6 millióra nőtt az összeg, azaz 754.000 kúnával többet fordíthatunk kulturális autonómiánk ápolására. A rekordösszegű támogatás óriási eredmény, egyben a nagyfokú bizalom megnyilvánulása is közösségünk iránt. Hogy ez folytatódjon, felhívom minden egyesület vezetőjét, hogy a közösségünk iránt nehezen megszerzett bizalommal ne éljünk vissza, és a jóváhagyott tetemes anyagi támogatást mindenáron és minden körülmények között csakis rendeltetésszerűen használják föl. Ezúton is külön is köszönöm a bizalmat és a megértést Aleksandar Tolnauer úrnak, a zágrábi Kisebbségi Tanács elnökének, a horvátországi magyar közösség nagy barátjának - mondta Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, a HMDK elnöke.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA