A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület tekintélye Moldovában
MÁÉRT - 2021. április 27., kedd 18:21

A sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke, dr. Szekeres Attila István tartott előadást Keöpeczi Sebestyén József (1878–1964) címerművészről 2021. április 27-én a Moldovai Köztársaságban szervezett 15. Heraldikai Szimpóziumon. Az előadás címe: Az erdélyi magyar heraldikus, aki véglegesítette Nagy-Románia címerét.
A kisjenői (Chisinau) nemzetközi konferencián a hazaiakon kívül orosz és romániai, ezen belül bukaresti, jászvásári, temesvári, kolozsvári, sepsiszentgyörgyi előadója is volt a konferenciának, amelyet a Paul Gore Genealógiai, Heraldikai és Levéltár-tudományi Társaság, a Moldovai Köztársaság Országos Címertani Bizottsága és a Moldovai Nemzeti Történelmi Múzeum szervezett utóbbi székhelyén, ám többen, köztük a romániai előadók is online jelentkeztek be, tekintettel a járványhelyzetre.
Az idei szimpózium központi témáját egy centenárium adta: idén lesz 100 éve annak, hogy az első világháború és a Párizs környéki békeszerződések után megnagyobbodott Románia az új körülményekhez igazodó címert fogadott el.
A konferencia nyitóelőadását az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke tartotta, bemutatva a körülményeket, amelyek között a neves erdélyi magyar heraldikus elkészíthette a Román Királyság 1921-es címerét három változatba (nagy-, közép- és kiscímer), továbbá felvázolta Keöpeczi Sebestyén József életútját és munkásságát.
Amúgy a tavalyi szimpózium nyitóelőadását szintén Szekeres Attila István tartotta. Akkor a Moldovai Köztársaság Országos Címertani Bizottságával való több mint tízéves együttműködése eredményeként Heraldikai Érdemkereszttel tüntették ki.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA