A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Székelyföldre készülnek a román szélsőnacionalisták
MÁÉRT - 2021. június 1., kedd 12:58

Nem engedhetjük, hogy a magyarellenesség ismét Sepsiszentgyörgyön masírozzon! címmel adott ma ki közleményt az Erdélyi Magyar Szövetség, a két társelnök aláírásával. Ebben így fogalmaz Csomortányi István (EMNP) és Mezei János (MPP): „Felháborodva értesültünk arról, hogy a magyarellenességéről ismert román Calea Neamului egyesület június 4-én, a tavalyihoz hasonló, nyíltan magyarellenes tüntetést szervez a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön. Az egyesület vezetője, az Úz-völgyi katonasírok meggyalázásában is részt vállaló Mihai Tirnoveanu, arra szólítja fel közösségi oldalának követőit, hogy a tavalyihoz képest még nagyobb számban jelenjenek meg Sepsiszentgyörgyön, hogy megünnepelhessék a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóját – harcolva az erdélyi magyarság autonómiaigényei ellen. A járványhelyzetet teljességgel figyelmen kívül hagyó rendezvényt meghirdető közleményből is jól látszik, hogy Tirnoveanu és egyesülete egy kulturális eseménynek álcázott, nyíltan és súlyosan magyarellenes tüntetést szerveznek, mely sérti nemcsak a helyi és székelyföldi magyar lakosság gondolati szabadságát és alkotmányos jogait, hanem szellemisége szembemegy Románia gyülekezésről szóló 1991/60. törvényének 9. cikkelyével. Ezért felkérjük Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét, hogy ne adjon közterület-használati jóváhagyást, és a rendelkezésére álló eszközök segítségével akadályozza meg ezen törvényellenes rendezvény megvalósulását! Az erdélyi magyar politikum nem engedhet teret Székelyföldön semmilyen magyargyűlölő megnyilvánulásnak! Nem engedhetjük, hogy a magyarellenesség ismét Sepsiszentgyörgyön masírozzon!”

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA