A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Magyar kulturális napok Váradon is
MÁÉRT - 2021. augusztus 18., szerda 19:35

A magyar nemzeti ünnep közeledtével Nagyvárad önkormányzatának rendezvényekkel foglalkozó szervezete, a Visit Oradea bejelentette, hogy augusztus 20. és 22. között idén ismét megrendezik a magyar kultúra napjait. „A legnagyobb közösség Nagyváradon a román többség után a magyar, amely a város lakosságának 25 százalékát teszi ki, így a Visit Oradea és az önkormányzat minden évben megszervezi számukra a Magyar Kultúra Napjait hagyomány-népszerűsítő eseményekkel” – írja közleményében a szervezet.
Az idei rendezvények két helyszínen lesznek: a nagyváradi várban és a Szent László téren. Lesznek szabadtéri koncertek, fellép egy humorista, és megtartják az Érmellék Ízei vásár újabb alkalmát.
Pénteken, az augusztus 20-i magyar nemzeti ünnepen, a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu–Bartók hangversenytermében Johannes Brahms Magyar táncok című, 21 darabból álló zenekari művét adják elő, vezényel Romeo Rimbu. (Belépődíjas koncert.)
Augusztus 21-én, szombaton 10 és 17 óra között tekinthetik meg az érdeklődők a Debrecenből érkező virágkocsikat a Szent László téren. 19 órától a MintaPinty együttes tart koncertet a gyerekeknek, 20.30 órától pedig világhírű hegedűművész, Lajkó Félix lép fel a vár nyári színpadán.
Augusztus 22-én, vasárnap ugyanitt 18 órakor kezdőnek az események, előbb Felméri Péter humorista lép fel, 19.30-kor őt követi a tradicionális dzsessz egyik legkiválóbb reprezentánsa, a szegedi Hot Jazz Band.
Az Érmellék Ízei vásár augusztus 20. és 22. között minden nap 10 és 21 óra között lesz felkereshető a városalapító szent király nevét viselő főtéren.
Megemlítendő, hogy az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Magyar Polgári Egyesület és a Szent László Egyesület idén ismét megszervezi a hagyományos kenyérszentelést augusztus 20-án, pénteken 19 órától a városháza épülete előtt. Ugyanakkor a Váradhoz közeli Siter Árpád-kori templomában a helyi református egyházközség és a Partiumi Magyar Művelődési Céh közös szervezésében lesz zenés ünnepség:  „Ó, Szent István, dicsértessél…” címmel Sebestyén Márta és Andrejszki Judit közös előadóestjére kerül sor, közreműködik Soós András és zenekara.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA