A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Székházat kapott Eszéken a HMDK
MÁÉRT - 2021. augusztus 21., szombat 09:13

A magyar kormány Eszéken, az Istarska (Isztriai) utcában vásárolt ingatlant nemrég, melyet a HMDK rendelkezésére bocsátott tartós használatba. A belső felújításokat követően megtörtént az objektum átadása.  
 
A HMDK-központ 2013-ban költözött Bellyére, azóta is itt működik. A Petőfi Sándor utcában álló épületet a szervezet kezdi kinőni, ezért szüksége lenne egy nagyobb, reprezentatívabb székházra.  Magyarország kormánya ezért úgy döntött, vásárol egy ingatlant Eszéken a HMDK számára, amit az érdekvédelmi szervezet tartós használatba kap.
A választás az Istarska utca 2. szám alatt levő villaszerű épületre esett. Az 576 négyzetméternyi alapterületű objektum kisebb felújításra szorult. Felújításához májusban láttak hozzá, a munkálatok fokozott figyelmet igényeltek, ugyanis a műemlék épület több eleme és bútorzatának egy része is védettség alatt áll. A beltéri munkálatokkal elkészültek, így a napokban átadták az épületet a HMDK-nak.
- Közel harmincmillió forint értékben elvégeztük a belső felújítási munkálatokat. Ez főleg a parketták javítását, új redőnyöket jelentett, pótoltuk a hiányzó lámpaburákat, ablakkilincseket, tehát ami a belső tereket illeti, azt hiszem, sikerült valóban méltó színvonalra emelnünk az épületet. Ami a külső részt illeti, szükség volna vakolatjavításra, a lépcső és az erkély tatarozására, ezekre jövőre szeretnénk magyarországi támogatást szerezni – nyilatkozta lapunknak Fuzik János eszéki magyar főkonzul, hozzátéve, úgy hiszi, hogy a HMDK és más magyar szervezetek is jó hasznát veszik majd az épületnek.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA