A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Vukovár: népviselet-bemutató magyar részvétellel
MÁÉRT - 2021. december 9., csütörtök 11:03

A Ruszinok Szövetsége és a Vukorvár-Szerém megyei ruszinok kisebbségi önkormányzata szervezésében második alkalommal került sor női népviselet-bemutatóra Vukováron, a rendezvényen a Vukovári Magyarok Egyesülete is részt vett.
A Vukovár-Szerém megyei nemzeti kisebbségek újabb bemutatkozási lehetősége volt az a kiállítás, amely a vukovári Velepromet bevásárlóközpont első emeletén nyílt. A szóban forgó tárlat a Ruszinok Szövetsége és a Vukovár-Szerém megyei ruszinok kisebbségi önkormányzata jóvoltából jött létre. A megye területén élő kisebbségek – albánok, bosnyákok, magyarok, németek, ruszinok, szlovákok, szerbek és ukránok – mutatták be női népviseletüket, mely az utóbbi ötven év folyamán részben vagy teljesen el is tűnt.
Jakumetović Rozália, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat és a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke elmondta, nagyon jó az együttműködés a megye területén működő kisebbségi önkormányzatok között, ezért rendszeresen meghívják egymást saját rendezvényeikre.
- Fontosnak tartjuk azokat a rendezvényeket, amelyeken a kisebbségi szervezetek kapnak bemutatkozási lehetőséget. Nemrég nagy sikerrel vettünk részt a nemzetiségi könyvkiállításon is. E rendezvények révén is meg tudjuk mutatni, hogy az itt élő nemzetiségek gazdagabbá teszik az országot, harmonikus egymás mellett élésünk és együttműködésünk pedig ahhoz járul hozzá, hogy jobban megértsen és elfogadjon bennünket a többségi nemzet – mondta Jakumetović Rozália.
A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács anyagilag támogatta.
A kiállítást, amely 2022. január 7-ig lesz látható, Vukovár-Szerém megye zsupánhelyettese, Srđan Jeremić nyitotta meg.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA