A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Kerekasztal-beszélgetés Bellyén a „Nemzeti kisebbségek – hidak a közösségek között” projekt keretében
MÁÉRT - 2022. február 25., péntek 21:21

A „Nemzeti kisebbségek – hidak a közösségek között” elnevezésű, határon átnyúló projekt keretében, ezúttal a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) szervezésében kerekasztal-beszélgetésre és hálózatépítő műhelyre került sor olyan gazdasági szereplők részvételével, akik határon átnyúló üzleti kapcsolatokkal rendelkeznek.
 
 
A nemzeti kisebbségek szerepe kulcsfontosságú az országok közötti jó kapcsolatok kialakításában és egymás kultúrájának a megismerésében. Ezzel kapcsolatos a „Nemzeti kisebbségek – hidak a közösségek között” elnevezésű, határon átnyúló európai uniós projekt is, melyet a HMDK, Pécs város horvát önkormányzata, Eszék-Baranya megye Turisztikai Közössége, valamint a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed hívott életre még tavaly azzal a céllal, hogy egymás rendezvényeit népszerűsítsék a határ mindkét oldalán.
A partnerek már több egyeztetést is tartottak a horvát-magyar határ mindkét felén, a legutóbbi kerekasztal-beszélgetésre Bellyén került sor kedden, a HMDK médiaházának a konferenciatermében. A tanácskozásra, mely hálózatépítő műhely is volt egyben, határon átnyúló üzleti kapcsolatokkal rendelkező gazdasági szereplőket vártak.
A résztvevőket Varga Gábor, a HMDK alelnöke köszöntötte, elmondta, a tanácskozás célja az, hogy a részt vevő magyarországi és horvátországi magyar vállalkozók, gazdák, kereskedelmi hálózatvezetők, szervezeti képviselők megosszák egymással a határon átnyúló tevékenységük terén szerzett tapasztalataikat, a közös gazdasági és kulturális fejlődés érdekében.
Jelen volt a műhelyen többek között Ivana Jurić, az Eszék-Baranya megyei Turisztikai Közösség elnöke, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke és Váczi Noémi, a Zsolnay Negyed projektmenedzsere is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA