A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Oláh Miklós-díjat kapott Tőkés László Miskolcon
MÁÉRT - 2022. március 15., kedd 00:22

Az Oláh Miklós-díjat a Miskolc-Belvárosi Református Egyházközség, a Lévay József Közművelődési Egyesület és a Nyilas Misi Alapítvány 2017-ben közösen alapította a gyülekezet egykori tagja, Oláh Miklós 21 évesen kivégzett 56-os mártír emlékének ápolására.
Az 1935-ben Miskolcon született Oláh Miklós a helyi református fiúiskolába járt. Azt követően a Lévay József Református Gimnázium diákja lett. Majd annak államosítása után a Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett. Elszánt természetjáró, barlangász, életmentő, kiváló sportoló, országos vidéki sífutó bajnok, a fiatalok példaképe volt. Az 1956-os forradalom idején nemzetőrnek állt, október 27-én társaival együtt megakadályozta, hogy a tömeg megverjen egy ávósnak tartott férfit. December 10-én részt vett a Tizeshonvéd utcai ÁVH-laktanya előtt tartott békés tüntetésen. Tárgyalni akartak a parancsnokkal, de fegyverrel kiszorították őket az udvarról. És ekkor eldördült egy lövés, ami halálosan megsebesítette a laktanyaparancsnokot. Oláh Miklósnál és egy társánál pisztoly volt, de ők – elmondásuk szerint – a levegőbe lőttek. A vizsgálat nem terjedt ki arra, hogy volt-e másnál is pisztoly. A fiatalembert letartóztatták, elítélték, majd 1957. április 12-én kivégezték. Később kiderült, hogy kegyelmi kérvényére adott felmentő válaszlevelet nem bontották fel, csak a kivégzése után. Édesanyja 1957 novemberében egy tintakék füzetbe leírta fia halálának történetét Élt 21 évet címmel, és elrejtette egy asztalfiókban. Csak a rendszerváltás után került elő, és eredeti forrásanyagként szolgált a Felvirrad még Magyarországra! című, 2013-ban megjelent kötethez.
Oláh Miklós emlékére Tárkányi utcai szülőházán 2013 állítottak emléktáblát, ami előtt Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke 2017. november 4-én, a forradalom vérbe fojtásának évfordulóján hajtott fejet abból az alkalomból, hogy a Lévay József Közművelődési Egyesület meghívására és szervezésében előadást tartott a Kossuth utcai református templomban.
Az ugyanazon évben alapított Oláh Miklós-díj egy oklevélből és egy bronzplakettből áll, melynek alkotója Balogh Zsófia szobrászművész. Az első díjazott a mártír még életben lévő testvére, Oláh Judit volt 2017-ben. Rá egy évre Jeney Edit újságíró, a már említett emlékkötet azóta elhunyt szerzője kapta a díjat. A harmadik díjazott Regéczy-Nagy László katonatiszt, ’56-os elítélt volt, aki tavaly nyáron távozott az élők sorából. A negyedik személyiség, akit a kuratórium méltónak talált a díjra, az nem más, mint Tőkés László, az ötödik pedig Wittner Mária országgyűlési képviselő, ’56-os harcos, ő április 12-én fogja átvenni azt. A koronavírus-járvány miatt az előző két évben nem rendeztek díjátadót, ezeket most pótolják.
Így került sor arra március 13-án, hogy átnyújtsák a püspöknek a 2020-as Oláh Miklós-díjat „a temesvári forradalom 30. évfordulója alkalmából lelkipásztori tisztében tanúsított hősies helytállásáért” – amiként az oklevélen áll. A díjátadásra a vasárnap délelőtti istentisztelet keretében nyílott alkalom a Kossuth utcai templomban, a meghívott igehirdető maga Tőkés László, a Királyhágómelléki Református egyházkerület korábbi püspöke volt, aki a szószéki szolgálatot követően tömör megemlékező beszédet is mondott a március 15-i ünnep kontextusában, az 1848–49-es forradalmat és szabadságharcot megidézve.
Szabó Sándor miskolc-belvárosi lelkipásztor a Lévay József Közművelődési Egyesület elnökeként nyújtotta át a díjat a püspöknek. A bronzplakett egyik oldalán a mártír arcreliefje látható, felirata: „Oláh Miklós (1935–1957): Felvirrad még Magyarországra!” Ezek voltak ugyanis a felakasztása előtti utolsó szavai. A túloldalon a díj és díjazott neve olvasható a megfelelő évszámmal.
Az istentiszteletet követően cserkészek vezetésével vonult ki a gyülekezet a templom elé, ahol megkoszorúzták Oláh Miklós szobrát. Innen átvonultak Lévay József közeli szobrához fejet hajtani, aki Szemere Bertalan személyi titkáraként végig részt vett a szabadságharcban.
Tőkés Lászlónak az elsők között gratulált a most kapott díjához Csöbör Katalin, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 1. sz. országgyűlési egyéni választókerület képviselője immár 2010 óta, s aki az április 3-i választáson ismét a Fidesz–KDNP jelöltjeként juthat újabb mandátumhoz.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA