A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Ösztöndíj a magyar szakon tanuló egyetemistáknak
MÁÉRT - 2022. március 24., csütörtök 15:49

Belovár-Bilogora megye magyar kisebbségi önkormányzata legutóbbi ülésén olyan határozatot hozott, mely szerint ösztöndíjban részesítik mindazokat a fiatalokat a megyében, akik a hungarológia vagy a magyar szak mellett teszik le a voksukat.
Belovár-Bilogora megye területén hiány van anyanyelvápoló tanárokból. Jelenleg 70 diák vesz részt a fakultatív magyarnyelvápolásban, Horvátországban ezt C modellnek nevezik. Lehetséges, hogy ez a szám még magasabb is lenne, de ehhez helyi tanerő is kellene. Az önkormányzat tagjai ezért ösztöndíjprogramban gondolkoznak, amivel azokat az egyetemistákat támogatják, akik a hungarológia vagy a magyar szak mellett döntenek.
- Egyértelműen hiány van nálunk magyar anyanyelvápoló tanárokból, ezért döntöttünk az ösztöndíjprogram mellett. Szeretnénk arra ösztönözni a megyében élő fiataljainkat, hogy válasszák a magyar nyelvet, így még több gyereknek lenne lehetősége magyarul tanulni – nyilatkozta Berkes Zlata, a kisebbségi önkormányzat elnöke.
Jelenleg két magyartanár oktat a megyében, Belováron, Nagypiszanicán, Grubišno Poljeban és Daruváron tanulnak a gyerekek magyarul. A testület ezeket a pedagógusokat is támogatja, így informatikai csomaggal kedveskednek nekik, ami a munkájukban segítheti őket. Emellett az önkormányzat lesz az egyik támogatója a megyék közti magyar szépolvasási versenynek, valamint idén éppen a magyar kisebbség lesz a házigazdája a Belovár-Bilogora megyei kisebbségi szemlének is, amire komolyan készülnek a tagok.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA