A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Rekordösszegű támogatás a horvátországi magyar egyesületek programjaira
MÁÉRT - 2022. április 29., péntek 14:48

Múlt hét csütörtökön tartotta soros ülését a horvát kormány Kisebbségi Tanácsa (KT), amelynek napirendjén a 2021-es programok végrehajtásáról szóló éves beszámoló, valamint az idei évre szóló támogatási javaslat volt.
A horvát költségvetésben az idei évre vonatkozó tétel 5%-kal nagyobb, mint 2021-ben volt.
Ami a horvátországi magyar egyesületek programjait illeti, az idén összesen 49 magyar egyesület pályázott 8 megyéből, ebből 48 egyesület támogatásban részesül.
A Tanács döntése értelmében a támogatás 5,9%-kal emelkedett a tavalyihoz képest, aminek az egyik pozitív hozadéka, hogy a magyar egyesületek támogatása 6,331.500,00 kúnára nőtt, ami újabb történelmi csúcsnak számít.
Az ülésen a KT tagjai elfogadták a 2021-es programok végrehajtásáról szóló jelentést is. Az „egyéb” napirendi pont alatt Jankovics Róbert képviselőnk javasolta a KT kritériumainak több pontra kiterjedő módosítását, amit a tanács elnöke elfogadott, és az egyik következő ülésen ez a javaslat napirendre kerül.
 
Tolnauer: Az országban működő kisebbségi egyesületek nagyszerű munkát végeznek
– Az országban működő kisebbségi egyesületek nagyszerű munkát végeznek, mindent megtesznek kultúrájuk és identitásuk megőrzése érdekében, ami becsülendő. A Tanács éppen ezért igyekszik lehetőségeihez mérten támogatni őket a folyamatos fejlődésük érdekében, ez a támogatások mértékéből is látszik – mondta AleksandarTolnauer, a Kisebbségi Tanács elnöke.
Jankovics: „Minden egyesületünk vezetőjét arra kérem, hogy rendkívül körültekintően és nagy odafigyeléssel használják ezeket a nehezen kieszközölt támogatásokat!”
- Köszönjük szépen a Horvát Kormánynak a horvátországi magyarság melletti kiállását, remélem, továbbra is méltók leszünk a bizalomra. Köszönöm továbbá Aleksandar Tolnauer elnök úrnak, valamit a Kisebbségi Tanács tagjainak, hogy ismételten elfogadták az érveimet, és újra tovább tudtuk növelni a horvátországi magyar egyesületek támogatását, valamint a részarányunkat is az össztámogatásban. Minden egyesületi vezetőt arra kérek, rendkívül körültekintően és nagy odafigyeléssel használja ezeket a nehezen kieszközölt támogatásokat, egyebek mellett azért is, hogy „jó hírünk” Zágrábban továbbra is megmaradjon.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA