A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Feljelentést tesz az EMNP a magyarellenes rigmusok miatt
MÁÉRT - 2022. május 17., kedd 20:26

Miközben a román sajtó napok óta a székely himnuszt éneklő hokisok mondvacsinált botrányától és az újabb magyarellenes uszítástól hangos, Románia miniszterelnök-helyettese, a közlekedésügyi miniszterként kudarcot kudarcra halmozó s a sikertelenségek tömkelegét szimbólumaink gyalázásával palástoló Sorin Grindeanu pedig minősíthetetlen hangnemben támadja közösségünket, az egyik romániai lelátón ismét durván magyarellenes rigmusok hangoztak el – fogalmaz mai közleményében az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége.
A dél-romániai szurkolók magyargyűlölő megnyilvánulásai miatt a játékvezető kétszer is félbeszakította a FCU Craiova és a Sepsi OSK közötti futballmérkőzést, a történtek miatt azonban sem Sorin Grindeanu, sem pedig a román sajtó nem emelte fel a szavát – ezzel is bizonyítva a Romániára oly jellemző kettős mércét, melynek üzenete egyértelmű, ám teljességgel elfogadhatatlan: a magyarokat gyalázni megengedett, a székely himnuszt énekelni bűn. Az EMNP elítéli a krajovai mérkőzésén történteket, ugyanakkor felszólítja Grindeanu minisztert, hogy ő maga is a lehető leghatározottabban és nyilvánosan határolódjon el a történtektől – elítélve a magyarellenes szurkolók népes táborát. Ha pedig ezt nem áll szándékában megtenni, alkalmatlansága beismeréseként azonnal mondjon le miniszterelnök-helyettesi tisztségéről.
Az EMNP nevében Brassai Hunor országos alelnök fog feljelentést tenni gyűlöletbeszéd és uszítás elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen, a szóban forgó mérkőzésen történtek miatt.
„Nem nézhetjük tétlenül, hogy a magyarellenesség egyre inkább teret nyer Romániában, s nem hagyhatjuk, hogy a katasztrófakormányzás leplezése céljából, a magyar kártyát újra és újra kijátszva, éket verjenek románok és magyarok közé. Épp ezért a rendelkezésünkre álló összes eszközzel fellépünk az uszítók és gyűlöletkeltők ellen” – zárul a parlamenten kívüli magyar párt közleménye.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA