A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A magyar hagyományok napja Pélmonostoron
MÁÉRT - 2022. június 24., péntek 13:12

A HMDK pélmonostori alapszervezete első alkalommal tartott meg a kisvárosban a Magyar Hagyományok Napját, ahol babfőzőverseny és táncszemle volt programon.
 
A HMDK pélmonostori alapszervezete a rendezvényt hagyományteremtő céllal hívta életre, ahol elsősorban a tánchagyományainkon és a gasztronómián keresztül tudjuk bemutatni nemzeti örökségünket és kulturális értékeinket. Ezen a vidéken nőttünk fel, itt szereztük fontos élményeinket, itt rögződött bennünk egyes ételek íze. Ezeket ápolva, megőrizve és gyermekeinknek átadva maradhatnak fenn hagyományaink és szokásaink, amelyekre méltán lehetünk büszkék.
A HMDK pélmonostori alapszervezete a magyar hagyományokat szándékozott egy ilyen nappal láthatóvá, érzékelhetővé tenni. A kultúrprogramban néptáncegyütteseink mutatták be a térség tánchagyományait, felléptek a pélmonostori, kiskőszegi, csúzai, szentlászlói és kórógyi magyar tánccsoportok, valamint két drávaszögi szerb hagyományápoló együttes is.
- Nagyon örülünk annak, hogy ilyen sikeres volt a rendezvény, hogy sokan elfogadták a meghívásunkat. Egy nap, amely a magyar hagyományok őrzéséről és a közösségünk további építéséről is szólt, fontos volt a pélmonostoriak számára is. Azt gondolom, hogy sikerülni fog hagyományt teremteni belőle – nyilatkozta Matijević Olivér, a pélmonostori HMDK-alapszervezet alelnöke.
 
Összesen 70 bográcsban főtt a bab
Térségünkben elég sok a főzőverseny, a leggyakrabban halászlében mérik össze főzőtudományukat a csapatok. A pélmonostoriak éppen ezért a hagyományos baranyai babgulyásra szerették volna felhívni a figyelmet. Hetven (!) csapat nevezett be. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, figyelniük kellett a színre, a kinézetre, a sűrűségre, az ízvilágra, emellett a minden versenyző számára biztosított alapanyagnak, a babnak, a kolbásznak, az oldalasnak is meg kellett főnie. A szakácsok közül végül Munk Erik bizonyult a legjobbnak, így ő vihette haza a versenyre készült trófeát.
- Megtiszteltek a felkéréssel, hogy készítsek a versenyre egy trófeát. Igyekeztem egy kissé elrugaszkodni a megszokott sémáktól: egy baranyai családot formáztam meg, a trófea pedig fémhulladékokból készült. Összesen öt napig dolgoztam rajta, és úgy érzem, hogy egy igazán egyedi alkotást sikerült létrehoznom – tudtuk meg Horvát Adrián pélmonostori képzőművésztől.
A babgulyásfőző-verseny második helyezettje a pélmonostori Ilić Dragan lett, a „bronzérmet” pedig a szintén pélmonostori Horvát Krisztián érdemelte ki.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA