A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Búza-adományozási ünnep a HMDK Gazdakörének szervezésében
MÁÉRT - 2022. szeptember 1., csütörtök 12:55

A HMDK Gazdaköre, a Magyarok Kenyere-program horvátországi partnere múlt szerdán ünnepélyes keretetek között vette át a búzaadományokat a horvátországi magyar termelőktől Csúzán.
 
A „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” egy olyan jótékonysági program, a Kárpát-medencei magyar gazdák egyik legjelentősebb karitatív kezdeményezésévé vált mozgalom, amelynek keretei között a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogat nem csupán az anyaországban, de a határokon túl is. A program során a Kárpát-medence magyarlakta területein nemzeti összefogással búzát gyűjtenek a segítőkész adományozóktól, s a felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.
A HMDK Gazdaköre évek óta részt vesz a Magyarok Kenyere-programban, második éve pedig búza-adományozási ünnepet is tart. Idén az esemény helyszíne a csúzai Kossuth-ház volt.
Szabó Attila, a HMDK Gazdakör elnöke elmondta, arra különösen büszke, hogy nemcsak az adományozott búza mennyisége, hanem az adományozók létszáma is évről évre növekszik.
- Idén eddig 81 személy járult hozzá a programhoz búza-, illetve pénzadományával, közel öt tonna búzát gyűjtöttünk be, másfél tonnával többet, mint tavaly, és az adományozók száma is mintegy 30 fővel nőtt. A gazdák, egymással összefogva, felismerték ennek a programnak a fontosságát és célját – mondta Szabó Attila.
Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, az ünnepély főszónoka beszédében elmondta, programjuk 2011-ben indult, a magyar gazdáknak hála a program első évében összegyűjtött 10 tonnát egy évtized alatt sikerült százszorosára növelni, hiszen a búzaadomány tavaly már az 1100 tonnát is meghaladta.
- De ez a program nem csak a gabona összegyűjtéséről szól, ma már az összefogás jelképe. Egy elszakíthatatlan kötelék alakult ki a magyar emberek között, éljenek a Kárpát-medencében vagy bárhol a diaszpórában. Ez egy olyan kötelék, a nemzeti összefogásnak egy olyan jelképe, ami, azt hiszem, hogy 12 év után is egyre erősebb – mondta Jakab István.
Az adományátadó ünnepséget a HMDK csúzai Csárdás népi tánccsoportja, a Hajnalcsillag gyermektánccsoport, az Alfalusi Vegyes Kar és Pinkert Anna szereplése tette még ünnepélyesebbé, majd traktor vontatta pótkocsin és feldíszített lovas szekereken, zenés kísérettel hozták be a búzaadományokat. Az ünnepi búzát és az új kenyeret végül Varga György református lelkipásztor és Andrási Gyula katolikus plébános szentelte meg.
A program az alkalomhoz illő sporteseménnyel végződött: a Gazdakör ún. parasztolimpiát rendezett, melynek keretében a benevezettek különböző, a mezőgazdasági munkákhoz fűződő játékokban mérhették össze erejüket.
A horvátországi magyar gazdák által adományozott búzát – ahogy korábban is – a malomban lisztté őrlik, majd magyar iskoláink, illetve a rászoruló, többgyermekes magyar családok között osztják szét.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA