A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Baranyai, zágrábi és tengerparti festők közös kiállítása Splitben
MÁÉRT - 2022. szeptember 16., péntek 14:06

A HMDK Split-dalmát megyei egyesülete a spliti magyar kultúrnapok keretében képzőművészeti kiállítást rendezett rijekai és pélmonostori egyesületeink festőszakköreinek a részvételével.
 
A HMDK Split-dalmát megyei alapszervezete a helyi magyar közösség nyelvi és kulturális identitásának a fennmaradásáért dolgozik megalakulása óta. Székhelyükön hetente tartják összejöveteleiket, nemzeti ünnepeink alkalmából megemlékezéseket szerveznek, és évente ismétlődő rendezvényeik is vannak.
Rendszeresen rendeznek kiállításokat, amelyekre vendégeket is hívnak. Hétvégén a spliti magyar kultúrnapok keretében egy képzőművészeti kiállításra kerítettek sort, amelyen saját alkotóik munkái mellett a HMDK rijekai és pélmonostori alapszervezete keretében működő alkotócsoportok által készített képeket mutatták be, de Zágrábból és Budapestről is érkeztek munkák.
A kiállítást Tripolszki Anikó, spliti egyesületünk elnök asszonya, Horvát Adrián, a pélmonostori festőszekció vezetője, valamint Rožić Lahorka akadémiai festő, a zágrábi Ady Endre Kultúrkör tagja nyitották meg. Jelen volt az eseményen Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke is.
A pélmonostori HMDK festőszakköre nem először mutatkozik be Splitben
- Azokat az olajfestményeket állítottuk ki Splitben, amelyeket a legutóbbi alkotótáborunkban készítettek drávaszögi és vajdasági amatőr, illetve hivatásos művészek, valamennyi alkotás témája a baranyai táj. Egyesületünk munkái között kaptak helyet fémszobraim is – nyilatkozta lapunknak Horvát Adrián, hozzátéve, útjukat a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.
Minden résztvevő számára hasznos volt a kiállítás, hiszen amellett, hogy a szakcsoportok betekintést nyerhettek egymás tevékenységébe, tapasztalatokat is cserélhettek.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA