A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Könyveket, táskát és pénztámogatást kaptak az elsősök a Rákóczi Szövetségtől
MÁÉRT - 2022. szeptember 16., péntek 14:08

A magyarországi Rákóczi Szövetség beiskolázási programja keretében Horvátországban is kiosztotta az egyszeri beiskolázási ösztöndíjakat azoknak a szülőknek, akik szeptemberben magyar tannyelvű általános iskolába íratták első osztályos gyereküket.
 
A Rákóczi Szövetség mindig is támogatta a Kárpát-medencei magyarságot a megmaradásáért beiratkozási ösztöndíjprogramot a 2000-es évek elején indították azzal a céllal, hogy ezzel is segítsék azokat a szülőket, akik magyar iskolába íratják gyereküket.
Andócsi János, a Rákóczi Szövetség horvátországi fiókszervezetének az elnöke közreműködésével általános iskoláinkban is kiosztották a magyar tannyelvű (A modell szerinti) oktatásban részt vevő elsősök között az iskolatáskát, könyvcsomagot és 10 ezer forint (190 kúna) pénztámogatást tartalmazó támogatásukat.
- Célunk a támogatással, hogy megköszönjük a szülőknek a magyar tannyelvű iskolaválasztást, valamint hogy könnyebbé tegyük számukra a tanévkezdést – nyilatkozta lapunknak Andócsi János.
Az eszéki HMOM Központban az ünnepélyes tanévnyitó keretében került sor az átadásra, ahol
Petrovay László, a Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programjának stratégiai igazgatója is köszöntötte a diákokat, bemutatta a Szövetség egész Kárpát-medencére kiterjedő tevékenységét.
 
Az eszéki magyar iskolaközpontban 8, Vörösmarton 6, Kórógyon 2 és Laskón 2 elsős diáknak adtak át tanévkezdő csomagot.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA