A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A HMDK egyik alapítójára, Szloboda Jánosra emlékeztek síremlékénél
MÁÉRT - 2023. január 27., péntek 19:45

PÉLMONOSTOR - Családtagok, rokonok, pélmonostoriak és a HMDK ügyvezető elnökségének tagjai gyűltek össze szombaton a helyi katolikus temetőben, ahol megkoszorúzták Szloboda János néhai pedagógus és a HMDK egyik alapítójának a sírját.
 
Kereken 25 éve annak, hogy Szloboda János, a magyar fiatalok érvényesülését szívvel-lélekkel támogató pedagógus, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) alapító tagja január 21-én elhunyt egy pécsi kórházban.
Síremlékénél a múlt szombaton összegyűltek a családtagjai, szerettei, emlékező pélmonostoriak és az általa is alapított szervezet, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének ügyvezető elnöksége, hogy koszorúkkal és mécsesekkel róják le tiszteletüket emléke és a magyar közösségért végzett áldozatos munkája előtt.
- Egy olyan emberre emlékeztünk a pélmonostori katolikus temetőben, aki rendkívül sokat tett a horvátországi magyarságért. Az ötvenes évektől a szentlászlói iskola igazgatójaként, a Horvátországi Magyarok Szövetsége művelődésszervezőjeként, elnökeként, később a HMDK egyik alapítójaként, az első alapszabályunk megalkotójaként dolgozott a közösségünkért. Az itteni képviselő-testület tagja és a Pélmonostori járás egyik alelnöke is volt, amikor a Drávaszög egész területe a szóban forgó közigazgatási egységhez tartozott. Élete során rendkívüli alázattal szolgálta a horvátországi magyarságot, és magától értetődő, hogy a családján kívül a HMDK is őrzi, megőrzi az emlékét – mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, parlamenti képviselő.
A koszorúzáson többek között jelen volt Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető és Pasza Árpád, a HMDK tiszteletbeli elnöke is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA