A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Újabb sikeres eszéki gazdabál
MÁÉRT - 2023. február 3., péntek 18:13

A HMDK Gazdakör szervezésében két év kényszerszünet után múlt szombaton sor került a már hagyományosnak tekinthető gazdabálra. Az esemény helyszíne ezúttal is az eszéki Kristályterem volt, a zenét pedig a vajdasági A.N.T. zenekar szolgáltatta.
Őseink, bár nem tudományos alapokra hagyatkoztak, igen jó érzékkel az év leghidegebb, legszürkébb napjaira időzítették a mulatozásokat, amikor a leginkább szükségük van az embereknek arra, hogy elkerüljék az úgynevezett téli depressziót.
A mezőgazdaságban dolgozók számára a tél volt a bálok ideje – ezt a hagyományt viszi tovább a HMDK Gazdaköre a gazdabállal, amelyet két év kihagyás után 5. alkalommal tartottak meg a hétvégén. Baranya és Szlavónia különböző településeiről érkeztek a mezőgazdaságból élők, a vállalkozók, és persze olyanok is, akik nem a gazdatársadalomhoz tartoznak.
Az idei gazdabálra ezúttal is az eszéki kristályteremben került sor. Az eseményen Szabó Attila, a Gazdakör elnöke köszöntötte a vendégeket és szólt a gazdaszervezet legfontosabb programjairól. A részvevők között foglalt helyet Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, Jankovics Róbert parlamenti képviselő, HMDK-elnök, dr. Császár Zoltán eszéki magyar konzul, Pirityiné Szabó Judit, Magyarország nemzetpolitikai államtitkárságának a főosztályvezetője, Pappné Popovics Judit, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Pályázati Programok Osztályának vezetője és dr. Hancsók Szabolcs, a Kárpát-medencei Együttműködések Főosztálya vezető kormányfőtanácsosa.
- Azt gondolom, nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, és még nagyon sok nehézség van előttünk. Mert megküzdöttünk, aminek van eredménye, és azért a gazdaember ünnepelni is tud, aztán erőt gyűjt és folytatja tovább. Nekünk kiváló a kapcsolatunk az itteni gazdákkal, akik nagyon jól szervezettek, összetartók, és hiszem, hogy tudjuk is egymást segíteni – mondta el lapunknak nyilatkozva Jakab István MAGOSZ-elnök.
A köszöntő után az est a pécsi Fordan táncklub látványos showtánc-előadásával folytatódott, majd a táncteret a bálozók foglalták el, a legitartóbbak hajnalig táncoltak a vajdasági A.N.T. együttes zenéjére.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA