A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Példaértékű munkát végez a pakráci magyarok egyesülete
MÁÉRT - 2023. február 3., péntek 18:13

Múlt héten került sor a Pakráci Magyarok Közösségének évi közgyűlésére, ahol beszámolók hangzottak el a múlt évi, dicséretre méltó tevékenységük kapcsán.
 
A szórványban működő magyar egyesületek nehezített pályán mozognak. Éppen ezért a kitartásuk és a közösség érdekében végzett munkájuk elismerésre méltó. Ilyen többek között a Pakráci Magyarok Közössége is, amely január 25-én tartotta évi közgyűlését. A beszámolót Fa Josip elnök a tavalyi év rendezvényeivel kezdte. Számos településen volt alkalmunk bemutatni a magyar hagyományokat. A lipiki karácsonyi vásáron egy jótékonysági akcióban is részt vettek, ahol palacsintát, lángost és töltött káposztát árultak. December 17-én a Lipiki Multikulturális Központban kiállítást rendeztek, a hagyományos ünnepi terítékeket és az ünnepi menüt mutatták be a Daruvári Magyarok Közösségével együtt. De nem csak országhatáron belül mozogtak, a magyarországi Csepreg városában is voltak, ahol nagyon jó kapcsolatot ápolnak a helyi horvát kisebbség képviselőivel. Ahol csak tehették, mindenhol igyekeztek a magyar gasztronómiából is ízelítőt adni.
 
Magyarok a Pakrác-vidéken
Magyar napot tartottak, és a fenti címmel (horvátul: Mađari u pakračkom kraju) mutattak be egy horvát nyelvű, Duško Kliček által írt monográfiát is. A könyv több száz magyar család, több ezer magyar ember életéről szól, akik a 19. században, könnyebb boldogulást keresve, költöztek erre a vidékre, hogy aztán jelentős nyomokat hagyjanak a gazdaságban, a kultúrában, a sportban és az élet egyéb területein. A Pakráci Magyarok Közösségének tagjai továbbra is aktívan őrzik és ápolják a térség magyar jellegzetességeit.
Tevékenységükkel példát mutatnak
A közgyűlésen jelen volt Jelena Hihlik, a Pakráci Városi Múzeum igazgatója is, aki Anamarija Blažević, Pakrác polgármestere nevében méltatta kitartó és értékes munkájukat, és azt mondta, tevékenységük példaértékű, és így kellene működnie minden egyesületnek. Duško Kliček, a fent említett monográfia szerzője kiemelte az egyesület elnökének elkötelezettségét.
A Pozsega-szlavón megyei hivatal nagytermében a közgyűlés másnapján kiosztották a 2023-as év kulturális programjainak társfinanszírozásáról szóló támogatási szerződéseket, ahol a Pakráci Magyarok Közössége nevében Fa Josip írta alá a dokumentumot.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA