A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Ülésezett a megyei kisebbségi önkormányzat
MÁÉRT - 2023. március 16., csütörtök 14:29

Múlt héten tartotta idei első ülését az Eszék-Baranya megyei magyar kisebbségi önkormányzat. A tanácskozáson a közösségünket érintő aktualitásokról volt szó.
Az ülés a napirendi pontok meghatározása után Matijević Olivér elnöki beszámolójával folytatódott. Elhangzott többek között, hogy két nehéz év van mögöttük, de az önkormányzat igyekezett a pandémia alatt is minden téren a szélesebb közösséget szolgálni. Majd megvitatták az idei munkatervet, és beszéltek a május 7-ére kiírt kisebbségi önkormányzati választásokról is, elhangzott, hogy ez magyar közösségünk idei legfontosabb politikai jellegű eseményének tekinthető.
Jankovics Róbert HMDK-elnök, az önkormányzat tagja azt mondta, noha csökkent a magyarság száma, de lakosságarányunkat illetően nem történt jelentősebb változás, és közel annyi jelötünk lehet, mint négy évvel ezelőtt. Ami Eszék-Baranya megyét illeti, a megyei önkormányzat mellett 2 városi és 11 járási kisebbségi önkormányzatot alakíthatunk.
A horvátországi magyarságot már a 2019-es kisebbségi önkormányzati választások alkalmával is az egység és az összefogás jellemezte, amely azóta is tart – fogalmazták meg a tanácskozás résztvevői.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA