A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Pázmaneum Polgári Társulás
A kitelepített magyarokra emlékeznek Dunaszerdahelyen
Külhoni civil szervezetek - 2023. április 11., kedd 13:19

Április 11-én szervezi meg a Pázmaneum Polgári Társulás a Felvidékről kitelepítettek emléknapját. A kitelepítettek emlékművénél aznap 17 órakor a megjelenteket dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere köszönti, illetve történelmi visszatekintést tart Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

A Felvidékről kitelepítettek emlékművénél 17 órakor dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere köszönti a megjelenteket, történelmi visszatekintést pedig Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke tart.
A megemlékezésen a Közös Igazgatású Szakközépiskola, Szabó Gyula 21 és a Rákóczi Szövetség középiskolai helyi szervezetének diákjai, valamint a Szabó Gyula Alapiskola tanulói lépnek majd fel.
A jelenlevők elhelyezik majd a megemlékezés koszorúit és közösen eléneklik nemzeti imádságunkat, a magyar Himnuszt.

„Beneš, Kassai-kormányprogram, deportálások, jogfosztottság, reszlovakizáció, marhavagonok. Szomorú kifejezések, de valós történelmi háttérrel bírnak. Magyar Kálvária vagy Felvidéki Holokauszt? Nevezhetjük többféleképpen, a tényeken nem változtatnak. Háborús bűnösnek mondták ki déd- és nagyszüleinket, de megbélyegezve minden születendő felvidéki magyart is. Háborús bűnösök vagyunk a mai napig, mert nem eltörölték a dekrétumokat, de inkább megerősítették azokat.  És lehettek a szlovák törvényhozásban baloldali vagy jobboldali pártok, senki nem foglalkozott velünk. Ha mégis, Őt elhallgattatták.
A történelem igazát azonban nem vehetik el tőlünk, kései utódoktól. Nem vehetik el azoktól, akik fűtetlen marhavagonokban a legnagyobb tél közepette rabszolgaként utaztak egy távoli vidékre. Nem vehetik el azoktól, akiket bebörtönöztek, vagyonukat elkobozták, állásukból elbocsátották. Üzennek az áldozatok Az áldozatok üzennek nekünk is. Csak rajtunk áll, hogy meghalljuk-e az idők szavát? Felnyitja-e a szemét a felvidéki magyarság és nem egymás ellen fog harcolni, hanem a közösségért akar kiállni és jogainak érdekérvényesítésén dolgozik majd. Mert egyre kevesebben leszünk.
A Felvidékről Kitelepített Magyarok Emléknapja szóljon arról is, hogy nem adjuk fel hitünket, nemzetiségünket és szülőföldünket! Nem mondunk le jogainkról, békében szeretnénk élni, de megmaradni magyarnak apáink földjén.” - Karaffa Attila, a Pázmaneum elnökének gondolatai.

1 csatolt kép
Plakát
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA