A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Az SZNT polgári kezdeményezésének tíz esztendeje
MÁÉRT - 2023. április 27., csütörtök 17:15

Évfordulós közleményt adott ma ki a Székely Nemzeti Tanács, amit a civil szervezet elnöke, Izsák Balázs jegyez. Teljes terjedelmében idézzük:
„Tíz évvel ezelőtt, 2013. április 30-án alakult meg a nemzeti régiókért indított európai kezdeményezés polgári bizottsága, melynek tagjai Izsák Balázs, a polgári bizottság képviselője (Románia), Dabis Attila, a polgári bizottság képviselőjének helyettese (Magyarország), Korodi Attila (Románia), Schmalz Andrea (Németország), Publik Antal (Svédország), Franciscus Albert Bernardus Jeursen (Hollandia), Jordi Xucla (Spanyolország/Katalónia) Martiarena Miren (Spanyolország/Baszkföld), Boldoghy Olivér (Szlovákia/Felvidék) Őry Péter (Szlovákia/Felvidék), Pierre Gillet (Belgium), Dudda Roland (Ausztria).
Az évforduló alkalom a tájékoztatásra, a félreértések kiigazítására. A 2021-ben sikeresen zárult kezdeményezést nem utasította el az Európai Bizottság, ellentétben a közösségi médiában terjedő álhírrel. A küzdelem folytatódik, és ehhez a folytatáshoz továbbra is szükség van a társadalom támogatására. Politikusokat, közéleti embereket, magát a döntéshozót, azaz az Európai Bizottságot kell meggyőzni arról, hogy ezt a kezdeményezést nem söpörheti le az asztalról! A siker követelménye annak a társadalmi erőnek a felmutatása, amely a kezdeményezés mögött áll.
2024 választási év lesz. A választók döntik el, hogy milyen célokért kell küzdeni az Európai Parlamentben, Románia Parlamentjében és az önkormányzatokban. A kezdeményezést akkor tudjuk sikeressé tenni, ha erről az eszközről – amely nekünk, választópolgároknak a kezünkben van – egy percre sem feledkezünk meg.
Függetlenül attól, hogy mit hoz a jövő, a kezdeményezést sikeresnek lehet tekinteni, mert a székely autonómiaküzdelmet láthatóvá tette a nagyvilágban, Székelyföld térképét, jelképeit feltette a világtérképre. Több mint száz polgári kezdeményezést nyújtottak be a mai napig, és ebből kevesebb, mint tíz tekinthető sikeresnek. A nemzeti régiók fogalma beépült a közösségi jogba, és ezek közösségei számára megnyitott egy távlatot.”
A közleményhez mellékelték ennek a tíz esztendőnek a kronológiáját, amely részletesen mutatja be a polgári kezdeményezés előzményeit és eseményeit. A „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című polgári kezdeményezés kronológiája (2008–2023)” című dokumentum itt érhető el: https://www.sznt.org/hu/dokumentumok/kozlemenyek/1562-a-polgari-kezdemenyezesuenk-tiz-esztendeje

 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA