A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
A XI. Szent László Napokról
MÁÉRT - 2023. június 15., csütörtök 11:59

A nagyváradi Szent László Napokat idén június 19–25. között rendezi meg a Szent László Egyesület „Nagy találkozás” jeligével. A fesztivál „visszaköltözik” a várba, azaz a legtöbb rendezvényre, így az esti nagykoncertekre is a középkori falak között kerül sor.
A fesztivál szerkezete amúgy a már megszokott lesz. Idén is megtartják az olyan népszerű programokat, mint az örömfőzés, a Nagyváradról elszármazottak találkozója, lesz Szent László-napi sokadalom és vásár, a sportprogramok terén pedig újdonságok is várhatók. Visszatér partnerként a Richter Gedeon gyógyszeripari vállalat, és ezúttal már nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is megszólító programjaik is lesznek. Új partner a Petőfi-bicentenárium alkalmából a Petőfi Kulturális Ügynökség, író-olvasó találkozókkal és zenés eseményekkel, koncertekkel egyaránt várják majd a fesztiválozókat.
Ami az esti nagyoncerteket illeti, pénteken Charlie, szombaton a Zenevonat Szuperkoncert az LGT számaival és két egykori tagjával, majd Geszti Péter, vasárnap pedig a jubiláló Bikini lép fel. Ugyanakkor a helyi zenekaroknak is fellépési lehetőséget biztosítanak, a Stevie Ker, a Rius & Band, valamint az eMStreet is koncertezik a várban. Különleges zenei projektnek ígérkezik ugyanakkor a Magyar Rhapsody Projekt Levédia című előadása 21-én, amelynek sztárvendége Molnár Levente operaénekes.
Hagyománynak számít immár, hogy Nagyvárad testvérvárosa, Debrecen is saját programokkal kapcsolódik be. A június 19-ei színházi a Kodály Filharmonikusok adnak koncertet, amelyen szintén fellép Molnár Levente. Június 22-én a Debreceni Big Band és Vastag Tamás várja dzsesszutazásra a közönséget. Lesznek kiállítások, irodalmi események, de a főszerep a gyermekprogramoknak jut. A DEMKI ház egész napos kézműves és hagyományőrző foglalkozásra várja a legkisebbeket, a Csicsogó Színház bábelőadással, a Trio Consort interaktív koncerttel várja a gyerekeket.
A Partiumi Keresztény Egyetem az első évtől programokkal van jelen a fesztiválon, számos közös projekt is született az évek során. Idén a közös szervezésű Publicritic nemzetközi kritikai plakát- és GIF-pályázat van a középpontban, amely idén minden rekordot megdöntött, 597 vizuális kritika érkezett be 314 alkotótól 48 országból – mutatott rá Balázs Zoltán, megköszönve a Szent László Napok szervezőinek az együttműködést. Bejelentette: a díjátadót június 20-án tartják majd, a nemzetközi zsűri által a legjobbaknak ítélt művek pedig óriásplakátok és city lightok formájában – akárcsak a korábbi években – kikerülnek a város utcáira.
Igazi kuriózumnak ígérkezik ugyanakkor egy másik nagyszabású képzőművészeti projekt is: „hazahozzák” Wagner Nándor szülővárosába a híres szobrászművész Filozófiai kert című szoborkompozíciójának a legkorszerűbb technológiával, 3D-nyomtatóval készült másolatát. „Az egyistenhitű vallásalapítók, filozófusokat – köztük Jézus, Gandhi, Assisi Szent Ferenc – felsorakoztató alkotás a békét, a toleranciát hirdeti, amire nagy szükségünk van ebben a zaklatott világban” – húzta alá a fesztivál főszervezője. Közölte: az alkotás a Rhédey-kertbeli megyei könyvtár halljában kap majd helyet.
Az ún. nulladik napon idén is megrendezik a „Szent Lászlótól Szent Lászlóig – kerékpártúra Nagyváradról Biharkeresztesig” című programot. Gyülekező június 18-án 9 órakor a váradi Szent László téren, indulás 9.15-kor, bárkit szeretettel várnak (no és persze kerékpárral). Innen eltekernek a borsi határátkelőig, ahol megejtik az átkelési formaságokat (mindenkinél legyen érvényes személyi igazolvány vagy útlevél a határátlépéshez!), majd megérkeznek a magyarországi Biharkeresztesre, a főtéren álló Szent László-szoborhoz. A rendezvénnyel a szervezők a kerékpárutak építésének szükségességére, a környezettudatosságra, valamint a sportolás fontosságára hívják fel a figyelmet. Az esemény egyúttal főhajtás is a Váradot alapító lovagkirály előtt, illetve a trianoni határ túloldalán élők körében is népszerűsítik Nagyvárad egyik legnagyobb kulturális eseményét. A közel 20 km-es tekerés végig a biciklisek számára kiépített úton zajlik. Útközben több alkalommal is kisebb pihenőre kerül sor, ezért bátran csatlakozhatnak kisebb gyermekek, családok is. Visszafelé már nem szervezetten jönnek.
További információk elérhetőek a Szent László Napok folyamatosan frissülő honlapján (https://szentlaszlonapok.ro/2023/), Facebook-, illetve Instagram-oldalán.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA