A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Magyar irodalom a váradi várban
MÁÉRT - 2023. június 23., péntek 07:32

A Petőfi Kulturális Ügynökség különböző programokkal szállt be az idei Szent László Napokba, ezekről olvashat az alábbiakban, mindegyik nyilvános és ingyenes.

Június 23., péntek

16.00 Bánki Éva Petőfi-vírus című ifjúsági regényének bemutatója
Helyszín: nagyváradi vár, griffes terem
Szervező: Petőfi Kulturális Ügynökség
„Az elit, angol tannyelvű budai iskolában felbukkan egy különös fiú. Rejtély, hogyan sikerült bekerülnie, hiszen messziről lerí róla, hogy nagyon csóró. Viszont lehengerlő személyiség, vagány, nagydumás gyerek ez a Sanyi, és idővel mindenkit elvarázsol. Hamar megfertőzi az osztályt elképesztő eszméivel és történeteivel. Hogy például az iskola pincéjéből titkos átjáró vezet egy titokzatos barlangrendszerbe, amelynek időtlenségében egykori forradalmak túlélői rejtőznek. És egy szeptemberi délután nyoma vész a teljes osztálynak. Odalent a barlang pedig megélénkül. Ami azon az éjszakán történik, mindegyikük életét megváltoztatja.”
Bánki Éva (1966, Nagykanizsa), Budapesten élő, Szépírók-díjas író, költő, a KMI 12 program szerzője magával ragadó ifjúsági regényének bemutatója koszorús költőnk kárpátaljai származású ifjú névrokona – avagy alteregója? – mai kalandjairól. Beszélgetőtárs: Sándor Zoltán író, újságíró. 
17.00 Író-olvasó találkozó Sándor Zoltánnal
Helyszín: nagyváradi vár, griffes terem
Szervező: Petőfi Kulturális Ügynökség
Sándor Zoltán (1973, Nagybecskerek), Herceg János-díjjal és a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének díjával elismert, Szabadkán élő író, újságíró, műfordító, a KMI 12 program szerzője 1997 óta publikál, jellemzően rövidprózát. 2002 óta kilenc könyve jelent meg. 2003-tól a Magyar Szó napilap újságírója, 2013 óta az Újvidéki Rádió Szempont című kulturális műsorának munkatársa, 2000-től 2007-ig a muzslai Sziveri János Művészeti Színpad elnöke, a 2004 és 2016 között megjelenő Sikoly irodalmi és művészeti folyóirat főszerkesztője. Szerb nyelvről fordít.
Legutóbbi kötetei: A gonosz átváltozása (elbeszélések, 2018); Korunk lenyomata – Könyv az olvasásról (esszék, kritikák, tanulmányok, 2020).
Beszélgetőtárs: Oberczián Géza író, a Petőfi Kulturális Ügynökség projektvezetője.
19.00 Csender Levente: „Odaviszlek szép Erdélyországba…” – Petőfi Sándor partiumi és erdélyi utazásai
Helyszín: nagyváradi vár, F épület
Szervező: Petőfi Kulturális Ügynökség
„Nemcsak bejárta, de meg is szerette Petőfi Erdélyt úgy, mint senki más, mint önfiai közül is kevesen. Megszerette annyira, hogy élni is ott kívánt: határozott szándéka volt Erdélybe költözni. Mikor még jóformán nem is látta Erdélyt, még vőlegény korában, de házassága küszöbén már ezt írja Júliához:
Napkeletről messzebb napkeletre
Jössz velem, hogy mulathass kedvedre.
Odaviszlek szép Erdélyországba…”
Csender Levente (1977, Székelyudvarhely), 1991 óta Magyarországon élő József Attila-díjas író. A KMI 12 program szerzőjének előadása kicsik és nagyok részére egyaránt ajánlott, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából. 

 Június 24., szombat

 17.00 Egyszer minden eljön – a KMI 12 program 2023. évi antológiájának bemutatója
Helyszín: nagyváradi vár, F épület
Szervező: Petőfi Kulturális Ügynökség
Fellép a program három szerzője, egyben az antológia három szereplője: Bánki Éva író, költő, Csender Levente író, Sándor Zoltán író, műfordító. Beszélgetőtárs: Oberczián Géza író, a Petőfi Kulturális Ügynökség projektvezetője. 
A Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programirodájának fő küldetése a kortárs magyar szépirodalom népszerűsítése határon innen és túl. A szerzőket és műveiket igyekeznek minél szélesebb körben megismertetni az olvasókkal, hogy az eddigieknél gazdagabb képet kaphassanak napjainkban születő literatúránkról.
A KMI 12 elnevezésű programot 2020-ban indították útjára, amelynek keretében évente kiválasztanak tizenkét költőt és írót, szakmailag már elismert alkotókat és nemrég indult fiatal tehetségeket egyaránt, hogy különböző eszközökkel segítsék írói arculatuk építését, műveik népszerűsítését. 
A bemutatásra kerülő reprezentatív, immár harmadik összeállításuk a program új, 2023-as évadának szerzői életműveiből nyújt gazdag ízelítőt, szándékaik szerint kedvet ébresztve az alkotók további írásainak elolvasásához is. Az anyaországon túl Erdélyből, Kárpátaljáról és a Vajdaságból származó művészekkel is megismerkedhet a kötetet kézbe vevő, illetve a könyvbemutatókon résztvevő érdeklődő olvasóközönség.

Június 25., vasárnap

17.00 Honfi és Petrovics zenekar: Petőfi-átiratok dalokban
Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Petőfi Kulturális Ügynökség
A Petőfi Kulturális Ügynökség névadója születésének bicentenáriuma alkalmából kortárs költőket kért fel egy-egy Petőfi-vers újragondolására. Az elkészült parafrázisokból később dalok születtek, melyek a jazz, a blues és a popzene eszközeivel hozzák közelebb egyik legnagyobb költőnk verseit a mai közönséghez. Az előadás során az eredeti Petőfi-költemények is elhangzanak.
A zenekar tagjai:
Honfi Imre Olivér – ének, gitár (The Mojo)
Petrovics Panka – fuvola, ének (Junk Big Band)
Kiss Zsolt – dob, ütőhangszerek (Marthy Dharma)
Pengő Csaba – nagybőgő, basszusgitár (DuoGenész, The Abstract, The Mojo)

Az idén június 19–25. között zajló Szent László Napokról további részleteket megtalálhatnak a fesztivál honlapján (szentlaszlonapok.ro), illetve Facebook- és Instagram oldalán.

 


 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA