A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Futóverseny Kolozsvár megmentőjére emlékezve
MÁÉRT - 2023. július 26., szerda 15:26

Új időpontban, idén már szombaton elrajtol az ötödik kiadásához érkezett KMN – Donaton Terepfutóverseny augusztus 19-én.
Ez évben is várják a jelentkezőket az immár ötödik KMN – Donaton Terepfutóversenyre, a 14. Kolozsvári Magyar Napok szombati napján. A korábbi évekhez képest idén egy nappal korábban, augusztus 19-én (szombaton) 10 órától, az előzőekben már bevált helyszínen, a Donát-legenda szülőföldjén, a törökvágási Kolozsvári Falumúzeum (Romulus Vuia Nemzeti Etnográfiai Park) és a Hója-erdő területén mérhetik össze tudásukat a KMN – Donaton Terepfutóverseny részvevői tizenegy különböző kategóriában és három különböző távon: 1, 5 és 10 kilométeren.
Idei versenyükre legkésőbb augusztus 12-én 20 óráig lehet jelentkezni a www.donaton.ro oldalon. A nevezési díj 14 év alattiak számára 15 lej, a 14 év felettieknek pedig 25 lej. A rajtcsomagokat augusztus 18-án (pénteken) 15 és 20 óra között a főtéri Infópontnál vehetik át a részvevők. A versenyzőknek mikrocsipes rajtszámot, a frissítőpontoknál vizet, gyümölcsöt, müzliszeletet biztosítanak, a befutók teljesítményét pedig éremmel jutalmazzák. Ugyanakkor szintén a terepfutóverseny helyszíne ad otthont a hagyományossá vált örömfőzésnek, valamint gyermekprogramoknak, melyekre szintén augusztus 19-én várják az érdeklődőket. Az örömfőzés részleteivel és a vonatkozó regisztrációs feltételekkel hamarosan jelentkeznek a szervezők.
Mint ismeretes, a kolozsvári legenda szerint közel 400 évvel ezelőtt épp a Hója-erdő területén (a KMN – Donaton Terepfutóverseny mai helyszínén) legeltetett Donát, aki egy éjszaka felfigyelt a Törökvágásnál Kolozsvár ellen vonuló török seregre. Ezt követően a hős pásztor lélekszakadva futott be a városba, bezörgetett a Monostor-kapun, s rohant egyenest a városházára. Csak annyi ideje volt, hogy riassza a városlakókat, majd holtan összerogyott, de a katonaságot hamar összetrombitálták, s elkergették az ellenséget. Az idén ötödik alkalommal megszervezésre kerülő versenyünkkel ismét rá emlékeznek, futás közben pedig bárki fejet hajthat Donát szobra előtt, amely a múzeum bejáratát őrzi.
Az eseménnyel kapcsolatos további fontos információk találhatók a www.donaton.ro oldalon, valamint a www.facebook.com/kmndonaton címen.

 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA